Вижте последствията от "контролираното" изпускане на язовир "Цанков камък” (видео и снимки)

Животът

07-02-2015, 16:13

Снимка:

Ваня Зойнова

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Семейство ще съди НЕК за съсипаното имущество

Цялата вилна зона под село Михалково, община Девин, която се намира по поречието на река Въча след „Цанков камък” е наводнена вследствие на така нареченото „контролирано” изпускане на язовира, научи ПловдивУтре от потърпевши. Кадрите, които публикуваме не са вследствие на наводнение в района на град Девин, а са направени миналата неделя от Ваня Зойнова. Постройките са собственост на баща й Владимир Зойнов.

В деня на изпускането на язовира нивото на реката е било нормално. Само за три часа обаче обемът на язовира, който се стопанисва от НЕК, е бил намален, чрез така нареченото контролирано изпускане и цялото им имущество потъва под водата.

„Защо беше нужно водата да се изпусне скоростно за 3 часа, вместо постепенно за едно денонощие или за две”, пита се Ваня. По стечение на обстоятелствата ден преди потопа баща й бил на вилата, но в неделния ден се е прибрал в Пловдив. Малко по-късно обаче получава обаждане от кметицата Василка Бечева, че ще изпускат язовира и тръгва обратно. Когато Зойнови пристигат на място, водата вече е тръгнала и само за три астрономически часа, къщата е под вода до покрива.

Абсолютно не мога да приема факта, че е било наложително да става по-този начин, скандализирана е Ваня Зойнова.  "Никой никога не се е интересувал какво ще се случи с постройките , които са под язовира. Преди време от НЕК ни изпратиха писмо , в което ни съветваха да преместим къщата! " възмущава се Зойнова.

В положението на семейството са още няколко къщи по поречието на река Въча, които се падат до язовира. Тя каза, че на този етап не може да изчисли щетите, но двуетажната къща е абсолютно неизползваема. Семейството планира да заведе съдебен иск срещу НЕК за вредите. Село Михалково е разположено по пътя от Кричим за Девин. По данни на местните хора, дребни щети са понесли и крайни къщи на селото.