Пловдивчанката Соня Йончева - новата звезда на международната оперна сцена

Пловдив Лайф

07-02-2015, 18:25

Снимка:

Фейсбук

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Родната дива превзе Метрополитен в Ню Йорк и Парижката опера

Българката Соня Йончева е новата звезда на международната оперна сцена, пише Франс прес в пространна статия, посветена на 32-годишната българска дива, която се изявява на престижни сцени като Парижката опера и операта Метрополитън в Ню Йорк.

В Париж Соня ще пее идния сезон в операта "Йоланта" на Чайковски и признава, че е много доволна от това, защото обича славянската музика, пропита с цветове, които са в нея самата. После ще се изяви и в "Травиата".

Следващите 5-6 години ще има ангажименти в Лондон, Париж, Ню Йорк и Берлин, където живее съпругът й диригентът Доминго Хиндоян и техният син.

Соня признава пред Франс прес, че Франция веднага е отворила вратите си за нея, когато е започнала любовната й история с тази страна през 2007 г. Разказът й е на съвършен френски език с типичното френско р, отбелязва Франс прес.

Соня учи в България пиано и солфеж от 6-годишна възраст, насърчавана от майка си. Завършва Музикалното училище в Пловдив. После отива да учи в Швейцария, след което учи в двете музикални академии във Франция - Европейската академия за музика в Екс-ан-Прованс и академията Градината на Гласовете на Уилям Кристи.

През 2010 г. печели първата награда на конкурса "Опералия" на Пласидо Доминго, а французите я откриват на 14 юли 2013 г. по време на концерт в подножието на Айфеловата кула. С блестящите си изпълнения впечатлява през годините публиката на Парижката опера и операта Метрополитън в Ню Йорк.

Миналия ноември пет седмици след раждането на сина й тя е извикана спешно в Метрополитън, за да се превъплъти в ролята на Мими в "Бохеми" на Пучини. Тогава в. "Ню Йорк таймс" се възхищава на начина, по който тя е представила една деликатна, мечтателна, но и много точна Мими.

Соня признава, че често пъти е заменяла певици с утвърдена кариера и трябвало да се опита да се разграничи от тях.

Във Франция Соня издава и първи диск, озаглавен "Франция, която ми позволи да съществувам като творец". Този творчески вихър не я кара да загуби представа за реалността. Споделя, че е израснала в България след падането на комунизма и посочва, че тогава приоритет за хората е било оцеляването и всички е трябвало да бъдат силни, дисциплинирани, хладнокръвни и здраво стъпили на земята.

Соня признава, че е щастлива в личния си живот и че кариерата й, която е един паралелен живот, не е нахлула в личната й сфера.