Двойки от Филипините и Сенегал избират Пловдив за сключване на брак

Мисия Пловдив

09-02-2015, 11:14

Снимка:

snimka.bg

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

Къща Хиндлиян и Античният театър са сред предпочитаните места за полагане на подписи

Младоженци от екзотични дестинации все по-често избират Пловдив за сключване на граждански брак. Напоследък има все по-голям интерес от смесени двойки от далечни страни като Филипините, Аляска и Сенегал, съобщи шефката на общинското предприятие „Радостни обреди“ Нина Христова пред ПловдивУтре.

По думите й докато преди години е имало доста сватби с чужденци от Гърция, Турция и Италия, то сега се наблюдава тенденция към повече сключени граждански бракове с граждани на Албания, Украйна и Германия. Миналата година е проведен ритуал между българин и индийка, не липсват и сватби с китайци.

Старинната къща „Хиндлиян“ е сред най-предпочитаните места за подписите, поставящи законното начало на съвместния семеен живот. Редом с възрожденските къщи сред популярните места за сватби са Античният театър, Етнографският музей и Гребната база. Средната възраст на младоженците вече е около 30 години, но има и драстични отклонения при ромските бракове.

На 12 февруари, преди Деня на влюбените, за втори път ще се ожени възрастна двойка пловдивчани. Мъжът е на 78 години, с инсулт, и ще сключи повторно брак с любовта на живота си, която е с 5 години по-млада. В началото на април пък за първи път ще има сватба във възстановения павилион в Цар Симеоновата градина.

Годишно в Пловдив има около 1800 сватби, но през 2014 година има увеличение с 200. Изнесените ритуали са около 300 на година.