Подробното медийно отразяване на самоубийства увеличава броя им

Общество

09-02-2015, 11:17

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

70 % от посегналите на живота си преди това са посетили терапевт

Детайлното медийно отразяване на случаите на самоубийства води до завишаване на броя им. Това показват данни на Националния център за обществено здраве и анализи, цитирани от БНР. Д-р Владимир Наков от сектор „Психично здраве” в центъра съобщи, че в рамките на проект за подобряване на психичната грижа у нас, медици ще бъдат обучавани да разпознават хората, решили да посегнат на живота си.

Около 70 процента от хората, които са посегнали на живота си, две седмици преди това са посетили терапевт – било личен лекар, било специалист, но не и психиатър, обясни Наков и допълни, че основната интервенция трябва да бъде в тази група.

По отношение на медиите, когато ситуацията бъде представена ясно, кратко и обективно, има много по-голям структуриращ ефект и много по-голям предпазващ ефект за хората, които са в кризисна ситуация, смята още експертът.

Между 5 и 10 години по-млади са българите, които посягат на живота си, спрямо статистиката отпреди 10 години.

В най-новата история на Белгия е имало период с бум на самоубийствата. Нещо повече – ден през ден в периода на тежка правителствена криза в страната започвали да се самозапалват хора. Някога белгийците решили въпроса кардинално – забранили със закон медийното отразяване на самоубийствата. Само след няколко седмици те спрели.