Нов закон за подпомагане на земеделските производители

Той ще гарантира успешното прилагане на схемите за директни плащания

  Законът за подпомагане на земеделските производители ще гарантира успешното прилагане на схемите за директни плащания в периода 2015-2020 г. и на Програмата за развитие на селските райони за същия период. Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ – Сливен и член на парламентарната комисия по земеделие и храни Мария Белова, след като Народното събрание прие на второ четене законопроекта.

  „Това е добър закон, който цели максимално усвояване на финансовия пакет за директни плащания и развитие на селските райони, повишаване на конкурентоспособността на земеделското производство и на доходите на земеделските производители“, посочи Белова. По думите й,  вносителите му са работили за промени, които да доведат до оптимизиране работата на институциите, ангажирани с прилагането на схемите и мерките на ОСП, чрез синхронизиране на закона с действащото европейско законодателство.

   Мария Белова обясни, че измененията предвиждат въвеждане на схемите, изискванията и конкретните национални решения по директните плащания, които да подпомогнат развитието на сектор „Земеделие”. Според нея целта е по-справедливо и по-добро насочване на плащанията чрез прилагане на определени инструменти на политиката, като използване на Схемата за преразпределително плащане, въвеждане на прогресивно намаление на плащанията и използване на дефиницията за активен фермер.

  „Ще бъде създадена Система за съвети в земеделието в съответствие с действащото европейско законодателство и ще се намалят административната тежест и административните разходи при прилагане на схемите и мерките за подпомагане“, заяви още Мария Белова.