Борисов: Който даде най-евтин газ – от него ще купуваме

С интерконекторите ще дадем възможност на пазара да регулира цените, обяви премиерът

С интерконекторите ще дадем възможност на пазара да регулира цените. Който даде най-евтин газ – от него ще купим. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след първата среща на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа, предаде репортер на Bulgariautre. „Имаме една-единствена цел – ниска цена на газ. „Южен поток" не е прекратен към днешна дата. Не сме направили нищо, което да спре строежа му. Изискването на ЕК за Третия либерализационен пакет не е приумица на България. Икономически по-обосновано е тръбата на „Южен поток" да дойде в България на границата с ЕС. Именно там трябва да бъде този хъб", уточни премиерът Борисов.

Той обясни, че интерконекторът с Гърция ще донесе втечнен газ. „Ако прибавим и Турция, може да дойде и азерски газ. Надявам се, че периодът на конфронтацията ще отмине. Оттук-нататък дали ще мине от Турция, оттам къде ще излезе, дали ще излезе на нашата граница, дали ще отиде в Гърция – това са теми, на които никой не може да отговори в момента. Това са идеи и възможности за добра работа", допълни Бойко Борисов.

„Вместо да се прави първа заварка, първа копка, трябваше ето това нещо да се направи три години и половина, да поканят комисарите, колегите по „Южен поток" и на подобрен форум да се обърнат към комисията, които ние едва сега поставяме на масата за преговори. Една година проспано време", каза още Борисов.

Премиерът посочи, че предстои много работа по интеконектора с Гърция и със Сърбия и изтъкна, че тези проекти са много важни.„Ние отговаряме на условията да имаме свой газов хъб. ЕК знае за проблемите и знае какво би се случило, ако не проявяваме прагматичност и разбиране. Всички целим ниска цена на газта, което е много важно за всяка една икономика. Очаквам ЕК да прегледат нашето предложение за газов хъб и как ще дойде до нашата граница и оттам ние да купим газта", допълни премиерът Бойко Борисов. По неговите думи първо трябва да сме сигурни, че няма отново да влезем в хипотеза на нарушение.

Заместник-председателят на Европейската комисия, отговорен за енергийния съюз Марош Шефчович добави, че европейските правила важат във всяка една точка на ЕС. „Обсъждаме проектите „Набуко", „Южен поток" и е факт, че се намираме в много усложнена обстановка. Нашата цел ще бъде да обмислим на първо място проектите, които предстои да реализираме, които са в рамките на нашия контрол и сами можем да построим, независимо от външни фактори, и които бихме могли да реализираме в следващите 2-3 години, да можем да осигурим по-голяма свързаност на Европа", заяви той. „Дискутирахме наказателните процедури, свързани с проекта „Южен поток", и бяхме тук, за да информираме, че тези процедури ще бъдат замразени", каза още Шефчович.

„Обсъдихме и плана ни да може всяка една страна-членка да има осигурени 3 източника на доставки на газ. Това ще осигури не само конкурентност, но и понижаване на цените. Ще предоставим правна и техническа подкрепа", поясни зам.-председателят на ЕК.