Външен одит по казуса със Странджа

Животът

09-02-2015, 18:18

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Две мнения за Странджа: Няма сеч или гората изчезва

Депутатът Румен Желев инициира външна оценка за състоянието на горите

Външен одит ще пристигне в страната за да огледа и прецени състоянието на горите в Странджа, както и дали реално се извършва масова сеч на дървесина, която застрашава планината.

Инициативата е на народния представител от ГЕРБ Румен Желев във връзка с информация за масова сеч в този район. Според него, предвид периметъра на дейност на горските стражари, няма как това да бъде оценено нито на око, но и е желателно оценката да бъде направена от независими експерти. 

Преди няколко седмици стартира подписка в защита на Странджа, в която се включиха стотици българи от цялата страна. Тяхното искане беше да бъдат взети спешни мерки по опазване на фонда и запазване на планината, както и на пътищата в община Малко Търново. 

Като част от мерките обаче без работа и препитание до месец май ще останат десетки горски служители в общината, докато трае проверката.

По време на срещата директорът на управлението по горите за Югоизточна България Пейчо Върбанов пък беше категоричен, че няма "вандалска" сеч. Той обаче не уточни каква е по характер.