Депутат алармира: Хипермаркетите крият отчетите си

Портфейл

10-02-2015, 06:00

Снимка:

Българияутре/Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

“Метро” с годишна печалба 30 млн. лв., "Кауфланд" - 70 млн. за 4 г.

Големите търговски фирми крият данните за финансовите си резултати, твърди шефът на парламентарната комисия по икономика и туризъм Петър Кънев. В същото време той е убеден, че в Германия и Австрия те стрикно декларират печалбата си. Според Кънев това е скандално и унизително за България и за местните фирми.

Депутатът изискал от НАП информация за 15-те най-големите вериги в страната. Така научил приходите, печалбата и загубите им. А също и колко от тях си публикуват годишните отчети.

От справката станало ясно, че годишната печалба на “Кауфланд” в периода 2009-2013 г. е почти 70 млн. лв. Публична информация за това няма публикувана. От “Метро” пък са спестили да опвестят годишна печалба около 30 млн. лв. Подобно било поведението и на другите лидери на българския пазар - “Билла”, “Лидл”, “Пени”, “Карфур”.

“Като получих тази информация, не можах да повярвам. Малко ми е обидно, защото в България има 350 000 работещи фирми и почти всички си публикуват годишните отчети”, коментира народният представител. Той припомни, че глобата за такова нарушения на закона е 2000 лева.

Според Кънев решението е в промени в Закона за конкуренцията.