Река Стряма скъса дига, вълна заплашва Трилистник

Животът

10-02-2015, 06:48

Снимка:

snews.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Риск има и за магистрала "Тракия", тя е на по-малко от 500 м от разядения земен насип

Река Стряма е отнесла дига и застрашително настъпва към Трилистник, алармира кметът на община "Марица" Димитър Иванов. Воден стълб с височина 1,5 метра може да залее селото, в което живеят около 800 души, пише "24 часа".

Риск има и за магистрала "Тракия", тъй като тя е на по-малко от 500 м от разядения земен насип. Кметът свика спешно комисия на място с представители на областната управа, "Напоителни системи"-клон Марица, Басейнова дирекция и Гражданска защита, за да бъдат предприети мерки за предпазване на населението от потоп.

"Опасният участък е само на 300 м от друг, който беше скъсан на 1 май м. г. Тогава предотвратихме наводнение, като струпахме над 3000 кубика каменни отломки в реката и издигнахме 4 буни. Платихме 24 000 лв. собствени средства, въпреки че дигата е на "Напоителни системи", уточни Иванов. Същото държавно дружество отговаря и за участъка с новия пробив. Кметът е категоричен, че ръководството на "Марица" не може повече да налива пари в чужд обект и всеки трябва да си поеме отговорността.

"Общината изпълни своите ангажименти, като наля 250 000 лв. за почистване на основните канали в 19-те села. По тази причина и нямаше сериозни поражения от обилните дъждове", посочи Иванов.
Шефът на "Напоителни системи"-клон Марица Николай Велев потвърди, че дигите са публична държавна собственост.

"Правим това, което е възможно според финансовите ни средства и наличната техника", добави той. Според кмета на "Марица" обаче действията на дружеството не са адекватни. От 3 г. общината пращала писма с искане за почистване на коритото на Стряма и укрепване на предпазните насипи, но нищо не било направено.