БСП си поиска социализма

Политика

10-02-2015, 08:52

Снимка:

БСП

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

На семинар на партията под тепетата Явор Дачков почти до сутринта критикувал другарите

Станишев не пречи на Миков, защото няма да пазарува в българския червен МОЛ, ще се доказва напролет в европейския - ПЕС. А на Миков ще му се наложи тази есен да се докаже като българския соцлидер, пише в анализ на Лиляна Клисурова във в. „24 часа"

БСП възвръща самочувствието си. Това твърдят всички висши партийни функционери, които участваха в най-големия от месеци, дори от години червен семинар миналия уикенд. Тогава БСП отиде чак до Пловдив, за да си направи моментна снимка.

Какво показва партийният портрет?

Двете тежки изборни загуби миналата година и рекордният срив на доверието в най-голямата (на хартия) партия у нас доведоха до тотално отчаяние и демотивация структурите, а дори и ръководството и?. Днес обаче на "Позитано" 20 са категорични, че партията излиза от ступора и вдига глава. И е крайно време, защото иначе ще си я счупи на местните избори тази есен.

Местният вот ще е първият истински тест за новото ръководство и лидера Михаил Миков. Тъй като пое партията в навечерието на парламентарните избори през октомври, тежката им загуба не се записа на негов гръб и бе преглътната тихо от актива.

На предстоящия вот обаче Миков ще трябва да се докаже като лидер. Което при сегашната кондиция на БСП изключва, разбира се, победа, но изисква истинска битка за запазване на позиции. При това и срещу АБВ, което му диша във врата. Ако червените обаче не знаят, много преди кметските избори местните първенци на БСП и АБВ тайно си говорят за общи действия, докато лидерите им се кълват медийно.

След семинара под тепетата, където Явор Дачков почти до сутринта критикувал другарите, червен функционер въздъхна, че отдавна не му е било толкова интересно на партийна сбирка. На пловдивската фотография бившият костовски трубадур отсъства, но от снимката на БСП могат да се направят няколко важни извода.

Първо, червените трябва да засилят ролята си на опозиция. БСП избра лявата писта и все по-отчетливо успява да се представи като контрапункт на АБВ. Партията на Първанов участва в дясното управление, повтарят неуморно бившите му другари. "Искаме си социализма", казват и редовите членове на столетницата. Само че сега трябва да се докаже като лява партия чрез конкретни позиции и политики. А не чрез безсмислена свръхактивност и вехти фрази - поведение, типично за БСП в опозиция. Целта е партията да има влияние и между изборите (те са единственият обективен измерител на тежестта), да има поглед върху проблемите и да се научи като хване един от тях, да го защитава. Т.е. да не разчита само на марка и симпатии.

И второ, в Пловдив стана ясно нещо много важно за вътрешнопартийния живот на БСП – че Сергей Станишев няма да се бори повече за лидерския пост в партията, колкото и някой да клати столетницата с тази свежа спекулация. Той недвусмислено показа на червения елит, че амбициите му са насочени към европейската сцена и приоритет за него е още един мандат начело на ПЕС. Доколкото се вижда там засега той няма конкурент, което очевидно разочарова Станишев.

Въпреки че седна редом до Миков и двамата демонстрираха добри отношения, Станишев не пропусна да посочи и грешките, които "моята партия" (както я нарича) прави. И да направи това, което се очаква всъщност от Миков - да надъха хората си, като им покаже, че БСП е нужна на политическата сцена и не трябва да се предава.

"БСП има кауза и потенциал - и интелектуален, и идеен, и организационен, не само да се стабилизира и да се очертае като основна опозиция, но и да очертае различен модел за страната и така да печели доверието на хората", обобщи след семинара лидерът на ПЕС.

Интересното в случая бе, че Станишев засвири на една струна с вътрешните опоненти на Миков. Той поиска отваряне на партията към периферията, а ден по-късно същата теза, макар в по-цветна опаковка, лансираха и Мая Манолова и Кирил Добрев. Те призоваха БСП да работи на две писти - освен с твърдото ядро, да привлича и периферията, да се превърне в МОЛ (млади, образовани и лидери на мнение), в който всеки да може да намери нещо за себе си - идея или кауза. Така партията щяла да стане отново жива, а не "музей на социализма" (по Добрев).

Всъщност Манолова и Добрев не предложиха нищо ново - идеята им е да привличат червени симпатизанти главно онлайн и чрез социалните мрежи. Нещо, което Миков вече прави. Дори написа лично писмо по имейла на 30 хиляди социалисти, които са заменили старите партийни книжки с електронни.

Електронизацията на партията всъщност е част от един по-голям процес, целящ централизация в БСП. На "Позитано" 20 се прави регистър на всички електронни членове и така ръководството има личен достъп до всеки от тях, а не е зависимо от местните лидери.

Целта е първо да се получи реална картина за състоянието на партията като брой членове и структури, като се изчистят "мъртвите" души. Второ, да се ограничи феодалното поведение на местните лидери, като им се изземе един от основните козове - прекият достъп до актива. И трето, значителна част от делегатските квоти на местните организации за конгреса ще претърпят промяна, когато стане ясно колко кухи структури има на хартия.

В тази посока са и част от подготвяните от "Позитано" 20 промени в устава. След като пое партията в полуразпад и с война на лобита, Миков е решил да наложи ред чрез затягане на дисциплината и въвеждане на личната отговорност.

Прави го в типичния си стил - тихо и без резки движения, чрез запазване на балансите между различните интереси, но твърдо решен да го наложи. "Не може партията да е ефикасен механизъм, а да функционира като дискусионен клуб", смята лидерът. Категоричен е, че ще се разширява утвърждаването на колективното ръководство с по-чести заседания на Националния съвет, но вземе ли се решение от официалните органи, то трябва да се спазва.

Това е особено актуално с оглед темата за АБВ, която е много болезнена сега преди местните избори. Вътрешнопартийни опоненти на лидера вече се обявиха за сътрудничество с партията на Първанов. Много от местните структури също искат това. "Местните избори са изключително важни и за партиите, и за гражданите. Ако левицата иска да спечели тези избори, трябва да търси път към обединение и вместо да гори мостове, трябва да създава такива", смята Манолова.

Позитано" 20 обаче се опъва, защото това би означавало да признае, че АБВ е лява партия, а основната теза на Миков, че и на Станишев е, че с участието си в дясно правителство няма как да е такава. Истината обаче е, че структурите по места малко се интересуват от дрязгите в централите в София и си работят заедно.

БСП изглежда изправена пред трудноразрешим проблем. Според едни, ако Миков не успее да наложи мнението си в партията, няма да оцелее като председател. Според други пък местните избори са неговото спасение - стремежът на партийните функционери да се закрепят в местната власт ще помогнат на Миков да удържи поста си. А и никой не драпа за стола му в този критичен за партията период. Дори дуетът Манолова - Добрев спря засега с приказките си за нов лидерски избор.