Градският транспорт в Пловдив става като в Мадрид, оборудват автобусите с бордови компютри

Билетите ще поевтинеят догодина след изпълнението на последния етап от Транспортния проект

Община Пловдив подписа днес последния договор от големия Транспортен проект, изпълнител на който ще бъде испанската фирма „Индра системас“. Компанията ще работи по внедряването на интелигентна система за управление на градския транспорт. Цената на договора е за над 19.5 млн. лева и той трябва да бъде изпълнен в рамките на 12 месеца.

„До сега „Индра системас“ е внедрила системи за управление на трафика в градове като Барселона, Мадрид, Валенсия, Атина, Лисабон и Буенос Айрес“, разказа представителят й Мигел Пеняс. Той допълни, че в момента фирмата изработва най-голямата подобна система в света, която ще бъде в Саудитска Арабия и чиято стойност е за 250 млн. евро, a тази която ще се изгради в Пловдив ще бъде подобна.

Предвидена е доставка, монтаж, съхранение, инсталиране, пускане в експлоатация и поддръжката на всички елементи от системата. Това включва GPS контрол, въвеждане на електронно таксуване и монтиране на дигитални информационни табла с актуална информация за движението на рейсовете. В автобусите ще бъдат монтирани над 280 бордови компютъра, които ще дават информация в реално време. Отделно ще има над 600 валидатора на всяка врата на рейсовете, 150 устройства за проверка и над 270 автомата за издаване на билети, както в автобусите, така и на различни места извън тях.

 Когато бъде въведена системата, ще се плаща за транспорт на километър, като срещу досегашния билет от 1 лев пътниците в Пловдив ще могат да пътуват с няколко автобуса в рамките на един час, коментира кметът Иван Тотев. „По този начин услугата „градски транспорт“ ще поевтинее значително“, категоричен бе той.