Мобилна изложба представя образи от българската еротика

Изложбата на Русенския музей гостува в Попово за Трифон Зарезан

Мобилната изложба „Селото Девица – Градът Блудница“ на Регионален исторически музей – Русе получи покана за гостуване в Исторически музей – Попово по повод Трифон Зарезан, предаде Дарик. Тя ще бъде открита на 13 февруари от 17.00 часа, в навечерието на празника.

Експозицията представя образи от българската еротика в традиционна и модерна среда.
Заглавието предлага две позиции в осмислянето на еротичността – традиционното село поддържа патриархалността, мъжкото господство, издига девствеността във върховна ценност, като конструира около този статут ритуали и йерархии. И обратно – библейският образ на Града-Блудница съдържа темата за анонимността, греха и платената любов. Градът е мястото, където и жената може да бъде свободна и активна в любовните отношения.

Изложбата се съсредоточава около емблематични топоси от българските обреди „Сватба“, „Герман“, „Кукове“ и „Джамал“ (маскаради), в които еротичното присъства като възможност за осигуряване на благополучие от природата. Издирени са примери от съвременния градски еротичен фолклор, от фолклора на студенти и войници, проследена е темата за еротичното във всекидневния живот през социализма.