Топлинни счетоводители разследват отказалите се от парно

Приоритетно ще бъдат проверявани домакинствата, които са заявили нулеви показания

Най-големият топлинен счетоводител в страната "Техем" започна масови проверки на клиентите си, които са декларирали, че не ползват парно, съобщиха от дружеството в неделя. Компанията планира до края на март да инспектира над 900 сгради. През първите две седмици на проверките от "Техем" са хванали двама нарушители.

Приоритетно ще бъдат проверявани тези домакинства, които са заявили нулеви показания пред дружеството. От тази година това става само с подпис на домоуправителя и двама свидетели, както и ако абонатът ще отсъства за период, по-дълъг от три месеца, съобщава в. "Труд".

Сградите, в които има коренна промяна в потреблението на клиентите, също ще бъдат подложени на засичане. "Техем" ще следи за демонтирани радиатори (по закон демонтирането е забранено), цялост на стикери и пломби, както и изправност на самите уреди за дялово разпределение.

При проверката на първия заловен в измама клиент е присъствал и домоуправителят на етажната собственост. Открито е, че абонатът има монтиран радиатор без уред, а титулярното отоплително тяло с разпределител е открито в съседно помещение в имота. Вторият случай е на нерегламентирано монтирана лира в банята, без задължителния уред за дялово разпределение. И при двата случая е съставен протокол и подписан от титуляря на имота, а на тези отоплителни тела ще бъде начислена максимална мощност, съгласно Наредбата за топлоснабдяване.

От началото на този отоплителен сезон топлинните счетоводители имат правото да проверяват дали е нарушена целостта на поставените от тях стикери върху пломбите на радиатора. Компанията следи и дали са здрави пломбите на водомерите на съответния абонат. Досега са установени нередности и по тази точка.

Готовност да прави проверки има и самата "Топлофикация София", казаха от дружеството и обясниха, че правят акции по сигнал и с разрешението на собственика на имота. От началото на отоплителния сезон обаче такива не са направени.

От топлинния счетоводител "Нелбо" обявиха, че не правят проверки на клиентите си.