Българка в надпревара за $1 млн. в Силициевата долина

Общество

10-02-2015, 18:01

Снимка:

The Venture – win the right way

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Надежда Савова - Григорова ще се съревновава с победители от 13 страни в иницатива на Chivas

Надежда Савова - Григорова е българският финалист в глобалната иницатива на Chivas – “The venture win the right way” и ще представи България на големия финал на 20 юли в Силициевата Долина, Сан Франциско, съобщиха организаторите. Тя ще се състезава за част от наградния фонд от $1 000 000 с финалистите от останалите 13 страни-участнички. Страната ни се нареди на четвърто място по брой на подадени кандидатури в световен мащаб.

Четири оригинални проекта стигнаха до българския полуфинал в тази надпревара на иновационни идеи, които съчетават бизнеса със социалния принос и ангажираност към обществото. Единствената дама сред полуфиналистите, основател и собственик на „Мрежа Хлебни Къщи”, заслужи най-високата оценка на локалното жури. Хлебните къщи са местни институции, където се провеждат регулярни събития с месене и печене на хляб с хора от деликатни социални групи. Социалният заряд на тази идея е заложен в т.н. „общностни месения на хляб”, които имат културно-образователен и терапевтичен аспект – рисуване с брашно, изработване на кукли от тесто, месене на хляб от слепи хора. Интерес към това начинание има в над 15 страни по света, а реализацията по разширяване на този благороден проект предстои.

Другите трима подгласници също впечатлиха с новаторски идеи, които имат силен социален заряд. Демир Тончев представи своя „Arthesis” – персонализирани покрития за протези, произведени с 3D принтер във форма на липсващия крайник. Той помага на претърпелите злополука да се почувстват отново пълноценни.

„Small foot” e проектът на Евгени Недялков, чиято идея за надуваеми обувки за сняг, има за цел да улесни предвижването в планински условия. Своята ефективност те доказват при преходите и спасителните операции през зимния сезон.

Безпилотните летателни апарати за доставки доведоха Свилен Рангелов до полуфинала с проекта „Dronamics” – целта е да се намали цената на доставките на лекарства, храна и други необходими продукти в труднодостъпни райони.

Престижното жури на конкурса “The Venture – win the right way” за България отличи четирите проекта от общо 127 подадени предложения до крайния срок за участие – 9 януари 2015 г.

Българската финалистка ще бъде подготвена за големия финал в The Venture от експерти в социалното предприемачество и компетентни професионалисти. Тя ще представи своята идея пред международното жури в Силицевата долина, което ще определи и крайния победител в тази амбициозна надпревара. Журито ще има последна дума в разпределянето на $750 000 от общото финансиране – останалите $250 000 зависят от гласувалите за всеки индивидуален проект.

Всеки желаещ ще може да гласува посредством crowdfunding платформата IndieGogo и да даде своя глас за своя фаворит. Подробности за начина, по който бихте могли да подкрепите българския финалист в The Venture, можете да намерите на официалната страница на инициативата – www.theventure.com и Facebook страницата на Chivas Regal Bulgaria.