Потвърдиха смъртта на хуманитарна работничка в Сирия

Американката се смята за мъртва, след като до семейството й достигнало лично съобщение от похитителите от "Ислямска държава"

Президентът на САЩ Барак Обама потвърди смъртта на американската хуманитарна работничка Кайла Мюлер, която бе държана като заложничка от джихадистите от "Ислямска държава". Той заяви, цитиран от "Ройтерс", че САЩ "ще намери и ще предаде на правосъдието терористите, които са отговорни".

В свое съобщение семейството на Мюлер също заяви, че с "разбито сърце" са научили за нейната смърт и разпространиха копие от писмо, което тя е написала през 2014 г., докато е била в плен, съобщи News.bg.

Коментарите на Обама и семейството идват четири дни, след като "Ислямска държава" обяви, че 26-годишната хуманитарна работничка Мюлер в петък е била убита. Джихадистите заявиха, че тя е загинала, когато йордански изтребители са бомбардирали сградата, където тя е била държана, въпреки че Йордания се осъмни, че "Ислямска държава" е отговорна за смъртта й.

Говорителката на Белия дом заяви, че Кайла Мюлер се смята за мъртва, след като до семейството й през уикенда достигнало лично съобщение от похитителите от "Ислямска държава".

"През уикенда семейството е получило лично съобщение от похитителите на Кайла от "Ислямска държава", съдържащо допълнителна информация", заяви говорителката на Съвета за национална сигурност на Белия дом Бернадет Мийхан.

"След като истинността на информацията бе проверена от разследващите органи, те заключиха, че Кайла е мъртва", допълва Мийхан.

Нито Обама, нито семейството дадоха повече подробности относно обстоятелствата около нейната смърт.

Мюлер бе последната известна американска заложничка, държана от "Ислямска държава". Тя бе пленена, докато напускала болница в северния сирийски град Алепо през август 2013 г.

"Няма значение колко време ще отнеме, Америка ще намери и ще предаде на правосъдието терористите, които са отговорни за пленяването на Кайла и смъртта й", заявява Обама в съобщение, разпространено от Белия дом.

"Ислямска държава" е отвратителна и ужасяваща терористична група, чиито действия са в ярък контраст с духа на хора като Кайла, добавя Обама.