Църквата анатемоса Купидон

Без венчавки в Деня на влюбените заради Задушница

Свещеници анатемосаха Купидон, който традиционно ни гледа от повечето картички с любовни пожелания за Св. Валентин. Тези изображения са една лъжа, а църквата не толерира лъжите, отсече сливенският свещеник Силвестър. Попове от различни епархии призоваха на 14 февруари да почетем паметта на починалите си близки, защото на този ден е Голяма месопустна задушница Според отец Силвестър валентинките са привнесени през XIX век, когато празникът Св. Валентин променил първоначалния си смисъл да се възхвалява изборът на двама души да се съберат и да създадат семейство.
Хората започнали да го свързват повече с плътските страсти, отколкото със семейството. Затова отец Силвестър съветва вярващите да не си разменят валентинки, пише БЛИЦ.  Наред с това символ на любовните картички с времето е станал не Свети Валентин, а Купидон, който пък е езически римски бог и няма нищо общо с християнството, поясняват богословите.
Тази година празникът на влюбените съвпада със Задушница. Затова венчавките в храмовете са отменени, въпреки че желаещите са много. "Това е ден, в който хората трябва да се сетят за близките си, които са били до тях, да се помолят за тях, за да може след време някой и за тях да се помоли", коментира отец Силвестър. Според него почитането на мъртвите не пречи на честването на Свети Валентин и Свети Трифон. Други духовници обаче са категорични, че този ден не е за тържества и веселие, а за молитви и помен.