Увеличение на грабежите и телефонните измами в Добричко

Малко над 23% е разкриваемостта

Увеличение на грабежите и телефонните измами през миналата година отчитат от полицията в Добрич. Това съобщи на пресконференция Веселин Колев, зам. директорът на ОД на МВР.

Наблюдава се намаление на регистрираните престъпления, като за 2014 г. са били 2453, при 2525 за 2013г. Доминират престъпленията против собствеността - над 67% от общия брой), против личността са 5,58%, общоопасните престъпления са над 20%.

Малко над 23% е разкриваемостта. Основно са намалели домовите кражби и тези на селскостопанска продукция и кражби от офиси.

Увеличени са обаче кражбите на части и вещи от МПС, от магазини и джебчийските кражби. Това налага предприемането на допълнителни мерки в работата на дирекцията, посочи зам. директорът.

През миналата година е задържана от служителите на реда група, извършваща домови кражби. С 21,62% са увеличени грабежите. Престъпниците задигат златни накити, дамски чанти и мобилни телефони.

Сериозно увеличени са и измамите по телефон -с 93,33%. През 2013 година тези случаи са били 45, а през 2014 г. – 87. Разкрити са 11 телефонни измами – преносители на пари и преки участници. Потърпевши са самотно живеещи възрастни хора. „Необходима е по-голяма разяснителна кампания по медиите с цел предотвратяване и пресичане на тези престъпления”, каза зам. директорът. Той допълни, че в тази връзка са проведени доста мероприятия. Посетени са малки населени места, проведени са беседи, разпространени са информационни бюлетини по магазини и кметства.