Всяко трето българско дете е с наднормено тегло

Животът

11-02-2015, 12:41

Снимка:

MOVEWeek

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

BG Бъди активен стартира мащабна дейност „Образование чрез спорт”

Всяко трето българче има наднормено тегло, а всяко седмо е затлъстяло. Данните са от националното проучване, проведено от Националния център по обществено здраве и анализи и Катедра Педиатрия, Медицински Университет, София (2011-2012). Ниската физическа активност и нездравословният начин на хранене са двата основни фактора за тези тревожни цифри.

 Препоръчваната физическа активност за учениците е минимум 60 минути на ден. Посоченото проучване, обаче, показва, че с такава активност са само 24% от изследваните деца. 35% от българските деца са физически активни по-малко от два дни в седмицата.

 Като сериозен фактор за обездвижването е времето, прекарано пред екрана на телевизора, компютъра, таблета. Данните сочат, че 48% от децата ни прекарват повече от 3 часа дневно пред телевизор. Към това време трябва да прибавим и средно 4 часа седене в училище и още толкова часа писане на домашни. Тази натовареност и неподвижност достига често до 10 часа дневно. 80 % от бъдещето на нацията прекарва през уикенда повече от 3 часа дневно пред телевизора, а 30% играят различни компютърни игри. 

По този повод BG Бъди активен – коорганизатор на европейската Седмица на физическата активност и спорта – MOVE Week, стартира мащабна дейност – серия от обучения на тема „Образование чрез спорт”. Обученията обхващат над 800 учители по физическо възпитание и спорт, директори на училища, представители на спортни клубове и младежки лидери. Обучението се провежда в 24 български областни града, в рамките на около два месеца. Партньор на проекта е Министерството на младежта и спорта, което предоставя съдействието си за провеждане на обученията в зали на Младежки информационно – консултантски центрове в страната.

Обучението включва методологията „Образование чрез спорт“ – какво дава физическата активност и как тя развива тялото, духа, социалните и лидерски умения на младите хора. В образователните модули, също така, са включени полезни практически упражнения. Ще се изградят и умения за това как се организират събития, свързани с физическа активност и спорт.

В Пловдив обученията ще са две и ще обхванат над 60 души.