Комисия да установи състоянието на енергетиката, искат от АБВ

Политика

11-02-2015, 12:49

Снимка:

parliament.bg

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Това, което енергетиката може да причини на икономиката, може да се сравни със стихийните бедствия, според Кирил Цочев

Парламентарната група на АБВ внесе в деловодството на Народното събрание проект за създаване на анкетна комисия за установяването състоянието на енергетиката в България и причините, довели до дисбаланс в системата до 31 януари 2015 г. Това съобщи на брифинг в парламента депутатът от АБВ Кирил Цочев, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

Според Цочев това, което енергетиката в България може да причини на икономиката, може да бъде сравнено със стихийните бедствия, които ни заливат в последно време, или с кризата с КТБ от миналата година.

"Енергетиката, както и цялата икономика функционира в условия на криза. Тежката ситуация се свързва с липса на прозрачност при взимането на решения, с лошо управление на държавните дружества, неупражнен финансов контрол и в много случаи с надмощие на държавни и корпоративни интереси", допълни депутатът.
По неговите думи всички отчитат ситуацията в енергийния сектор като изключително трудна и тежка, изискваща спешни и адекватни действия за стабилизиране, рестартиране и реанимиране, но въпреки това, няма радикални и решителни действия за реформи в сектора и дружествата.

"Преди да се правят планове за бъдещето, трябва да се даде ясна сметка за състоянието на българската енергетика, за това кои са основните виновници за състоянието й, както и дали е било адекватно управлението на сектора и на електроенергийната система на страната", поясни Кирил Цочев.

От АБВ ще предложат краткосрочен план за излизане на енергетиката от тежкото състояние, в което се намира. Цочев добави, че това ще е 3-годишен план за спасението на енергетиката, който той би формулирал като "17 мерки до 2017 г.".