Българско изобретение лекува гръбначни изкривявания при децата

Животът

11-02-2015, 19:59

Снимка:

referati.org

Автор:

Цветомила Петрова

Всичко от Автора

Апаратът на д-р Кристиян Тахтаков е предназначен за масово приложение в училищата

Иновативен уред, който може да предотврати и излекува гръбначните изкривявания при децата, предстои да се внедри в училищната система. Поне такова желание изрази пред днешната комисия по здравеопазване и социална политика към Столичния общински съвет изобретателят на апарата д-р Кристиян Тахтаков, предаде репортер на Sofiautre.bg.

Революционното устройство има не само патент, а и разрешително от Министерството на здравеопазването. Целта на изобретателя му е то да бъде включено като помощно средство в училищата по одобрение на Министерството на науката и науката.

Устройството на практика е вечно. То представлява малка машинка, която се прикрепя към гърба на детето и може да издава звук или да вибрира при отклонение от правилната стойка, поясни д-р Тахтаков. Според статистиката над 60% от учениците имат проблеми с гръбначния стълб.

Устройството за превенция на гръбначни изкривявания още от 2012-а година се тества в столични училища.

Идеята дошла на изобретателя Кристиян Тахтаков, още когато бил студент по кинезотерапия, пише Списание 8. В един от часовете, докато преподавателите показвали как трябва да се правят упражнения за изправяне на гръбнака, му хрумнало, че проблемът с гръбначните изкривявания е именно в навика. Че когато си свикнал да заемаш неправилна стойка, се създава рефлекс. Той трудно може да бъде победен единствено с упражнения и гимнастика. Нужно е и нещо, което да ти напомня да стоиш изправен и да не се килваш настрани или напред, без да се усетиш.

Кристиян създал първия прототип на апарата си с повече от подръчни средства. Свързал чип от музикална картичка с корда за риболов и така получил неголям апарат, който, сложен на гърба, свири, ако човек се прегърби. Въпреки очевидните несъвършенства на прототипа младият учен защитил дипломната си работа в спортната академия и публикувал резултатите в най-реномираното френско списание за кинезотерапия, което и сега може да се намери в интернет.

Кристиян обаче бил съвсем наясно, че това е само началото. Затова през следващите години работил усърдно. Проектът става част от докторантурата му към Централната лаборатория по биомедицинско инженерство на БАН. Патентован е и му носи златни медали от престижни технически изложения в Брюксел, Казабланка и у нас.

Днес машинката няма почти нищо общо с доста примитивните си прототипи освен принципа на действие. Кордите са заменени с удобни и ергономични ремъци, а музикалната картичка – с миниатюрна електроника. Апаратчето вече е доста по-малко, удобно, а и умно. Започва да сигнализира със звук, глас или вибрация десетина секунди след като човекът е заел неправилна стойка, тъй като често ни се налага да се навеждаме, например за да си завържем обувките. Не се включва при минимални изменения. Все пак не се очаква човек да е 24 часа в стойка „мирно".

Така могат да се предотвратяват най-честите изкривявания – сколиоза, кифоза (повече за тях - вижте в карето). Нещо друго - ако патологиите вече са се появили, биха могли да се лекуват доста по-успешно в комбинация с кинезотерапия.

Д-р Тахтаков разработва и нов прототип на устройството. Той е на същия принцип, но по-компактен и се слага с лента върху главата. То, без преувеличение, може да спасява животи, защото сигнализира, когато човек заспи зад волана. Щом главата му клюмне, машинката почва да пищи.

Лентата може да се ползва и от хората, които работят по цял ден на компютър. Втренчени в магическия екран, често забравяме правилната стойка. А апаратът деликатно напомня кога сме превили врат и рискуваме да прекараме нощта схванати и забравили за съня... Устройството е полезно и при фитнес. Упражненията трябва да се правят с изправен гръбнак, за да може мускулното натоварване да е разпределено.