С изложба "Номер 4” Ангел Гешев се завръща в родния Пловдив

Пловдив Лайф

12-02-2015, 12:26

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

Художникът живя 22 години в Пекин и Шанхай и 8 в Москва

Художникът Ангел Гешев открива довечера своята изложба „Номер 4”  в галерия U.P.A.R.K.

След 29 години  в чужбина, от които 22 в Китай, след изложби в Пекин и Шанхай, в Москва и Германия, художникът се завръща в родния си град. В някои картини, които сме виждали и в Пловдив, той  комбинира Изтока и Запада,  използва древни китайски форми на конници и митични същества, знаци и форми от археологията в България.

Но в тази изложба в галерия U.P.A.R.K. той представя творби само с глаголица, проект, по който той работи от 90-те години. Експозицията е от  непоказвани у нас творби, които идват в Пловдив след участие във Франкфурт, в двата месеца на българската култура, в които изобразителното изкуство на България беше представено от Градска художествена галерия-Пловдив с изложбата „Кирилица”, в която Ангел Гешев е автор на една кирилска буква, и с настоящата изложба.  

Тя е  ретроспектива, защото проследява търсенията на автора по темата глаголица от 93-та година до днес. Номерирането на изложбата в галерия U.P.A.R.K. като „Номер четири” и самото участие в тази галерия е свързано с Кольо Карамфилов.

Откриването на експозицията е в 19 часа.