БСП плаши с по-висока такса смет, общината отрича

На финалната права на конкурса за нови чистачи на София останаха 10 фирми

Столичани ще плащат два пъти по-голяма такса смет след година. За това алармираха общинските съветници от БСП в градския парламент, съобщи в. "Преса". "В момента приключва конкурсът за избор на фирмите, които ще чистят седемте зони в София през следващите 5 години. Офертите на кандидатите, показват, че ако извозването на един контейнер в момента струва 5,88 лв., новите чистачи ще го правят за 21 лв. Това може да вдигне такса смет 2 - 3 пъти", заяви шефът на столичните социалисти Калоян Паргов.

"Уверявам ви, че цени, които биха довели до надвишаване на одобрения от Столичния общински съвет бюджет за почистването на града - 88 млн. лв., биха били неоснователни и незаконосъобразни. И ние не бихме ги допуснали", бе категорична пред "Преса" зам.-кметът Мария Бояджийска.

На финалната права на конкурса за нови чистачи на София останаха 10 фирми. Очаква се най-късно другата седмица да бъдат обявени победителите. На бъдещите концесионери ще се плаща вече на тон извозена смет, а не на вдигнат контейнер.