Оставиха окончателно в ареста обвинените за радикалeн ислям

Крими

12-02-2015, 14:43

Снимка:

bnr.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Магистратите счетоха за правилни мотивите на пазарджишкия Окръжен съд

Пловдивският апелативен съд остави в ареста Ахмед Муса и петимата му сподвижници, обвинени за проповядването на радикален ислям. Магистратите счетоха за правилни мотивите на пазарджишкия Окръжен съд, който им беше наложил мярка „задържане под стража”.

„Обвинените създават обществена опасност със своята дейност и е недопустимо да се променя мярката им за неотклонение в по-лека” – се казва в мотивите на апелативния съд.

На заседанието по-рано днес адвокатите на шестимата обвиняеми поискаха по-леки мерки за неотклонение с мотивите, че за никой от задържаните няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Обвиняемите не присъстваха на заседанието, за което бяха внесли в съдебното деловодство предварително декларации с това тяхно желание.

Прокуратурата поиска шестимата да останат в ареста. Държавният обвинител изтъкна думите на Ахмед Муса, споделени пред близкото му обкръжение: „В Сирия се бият наши братя. Ние трябва да станем достатъчно хора, за да направим „Ислямска държава” и тук”. Показанията са на защитен свидетел, вероятно внедрен агент от службите. Прокурорът каза още, че според обвинението Муса и хората му са изнасяли чужденци за Сирия като бойци за „Ислямска държава”.

Срещу шестимата задържани Ахмед Муса, Ангел Симов, Стефан Димитров, Стефан Александров, Светослав Манчев и Ерджан Смаил има повдигнати обвинения за участие в нелегална група, създадена за проповядване и разпространение на идеите на терористичната организация „Ислямска държава”.