Цветанов: Законите никога не трябва да бъдат свързани с определено лице

Залагат се изисквания, които да съответстват на професионализма, който трябва да имат служителите на МВР

Никога, по никакъв начин законопроекти, които се разглеждат в парламента, не трябва да бъдат свързани с определено лице – дали покрива изискванията или не. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов във връзка с приетите промени в Закона за МВР и дали настоящият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров отговаря на новите изисквания в закона, предаде репортер на Bulgariautre.bg. Според Цветанов се залагат изисквания, които да съответстват на истинския професионализъм, който трябва да имат служителите.

Във връзка със съдбата на настоящия главен секретар на МВР Цветанов коментира, че е щял да обясни, ако е бил от Министерски съвет. "Нека да се съобразим със законовите изисквания и да оставим изпълнителната власт да е тази, която да предложи на президента указ за всички тези професионални длъжности, които вече са регламентирани в закона", призова Цветан Цветанов.

Той посочи, че не е запознат с кадровата биография за позициите, които е заемал Светлозар Лазаров. "Само знам за позицията, която заема в последната година и половина и знам, че преди това е бил на ръководна длъжност в ДАНС, но това е компетентност, която трябва да даде МВР от кадровото досие, което има г-н Лазаров", уточни председателят на ПГ на ГЕРБ.

Цветанов уточни, че поправката, предложена от депутата от ГЕРБ Пламен Нунев в срок от един месец от влизане в сила на закона да се прекратят пълномощията на главния секретар, председателя на ДАНС и председателя на ДАТО, първоначално е била по вносител, а след това в редакциите между първо и второ четене е била оттеглена. "Пламен Нунев направи това предложение, като идеята беше да има прецизност в текстовете по закона след влизането в сила. След като се създаде това политическо напрежение, в никакъв случай не трябваше да нарушаваме духа по приемането на този законопроект. Убеден съм, че оттук нататък Министерски съвет, респективно министърът на вътрешните работи са тези, които трябва да се съобразят с изискванията на закона и да започнат съответните процедури", поясни Цветан Цветанов.

От думите му стана ясно, че министър Веселин Вучков е бил запознат с предложението на Пламен Нунев преди да бъде направено в зала. "Това, заради което се стигна до оттеглянето, е че би могло да възникне и конституционен проблем от това, че се предлага предложение, което е на второ четене, когато се гласува законопроект", добави Цветанов.

Той поясни, че Нунев е говорил относно предложението с членовете на комисията. "Даде се общото мнение, че трябва да се направи подобно предложение. След като се направиха излишни тълкувания, че това е целенасочено и би могло да създаде напрежение в политически план в пленарна зала, искахме да покажем друго ниво на политическо отношение и към опозицията. Видяхте колко емоционални бяха изказващите се представители на опозицията – на БСП, ДПС, дори мнението на Явор Нотев беше важно, защото той е един добър юрист и от юридическа гледна точка той каза, че не е законосъобразно да се прави това предложение, когато се гласува второ четене на закона", подчерта Цветанов Цветанов.

Той добави, че с министър Веселин Вучков не е коментирана темата за смени в МВР. Промените в Закона за МВР влизат в сила 7 дни след приемането им в пленарна зала.