АБВ внесе законопроект срещу заробването от банки

Политика

12-02-2015, 15:57

Снимка:

parliament.bg

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Със законопроекта се категоризира понятието свръхзадълженост при добросъвестни граждани

Парламентарната група на АБВ внесе в деловодството на Народното събрание законопроект за защита на физически лица от свръхзадълженост, заяви на брифинг в парламента депутатът от АБВ Кирил Цочев, предаде репортер на Bulgariautre.bg. Депутатът обясни, че свръхзадълженост се получава, когато средата е влошена за малък и среден бизнес, когато има неудачи в житейски характер, неудачи като стопанска инициатива и съгласно гражданското право при такива случаи човек отговаря с цялото си имущество.

"В момента в България търговските дружества отговарят до размера на имуществото, докато физическите лица продължават да бъдат "вечни длъжници" и след осребряване на тяхното имущество. Спазваме добрите практики в Европа, съгласно регламент на европейската общност от 2000 г. при подобни ситуации се препоръчва да се уеднаквят условията за физически и за частни лица", посочи Цочев.

Със законопроекта се категоризира понятието свръхзадълженост при добросъвестни граждани, на които се дава възможност за втори шанс в обществото – т.нар. "fresh start", а не за хората, които използват това за умишлени фалити и взимане на кредити, които нямат намерение да връщат, обясни Кирил Цочев.