Бюджетната комисия одобри тегленето на 8 млрд. евро дълг (+)

Политика

12-02-2015, 16:02

Снимка:

Българияутре/архив

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

От БСП не зачетоха гласуването

Комисията по бюджет и финанси одобри ратификация, с която се дава възможност правителството да изтегли 8 милиарда евро дълг, предаде репортер на Bulgariautre.

„За” гласуваха 9 от членовете на комисията, „против” – 3, а 5 се въздържаха. БСП обявиха, че гласовете „против” трябва да са 4, тъй като Румен Гечев бил упълномощен да гласува от името на Георги Търновалийски. Въпреки това, председателят на комисията Менда Стоянова посочи, че ратификацията е приета.

Преди гласуването министърът на финансите Владислав Горанов заяви: В бюджетна комисия трябва да се говори фактологично. Не сме нарушили Конституцията нито за миг. Трупането на дефицит винаги ще трупа дълг. Докато държавата управлява бюджета с дефицит, тя ще трупа дълг. Много внимателно ще преценяваме дали не разхлабваме фискалната позиция.

По-късно председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова поясни пред журналисти, че гласовете на членовете на комисията относно заема са 9 на 8 в полза на изтеглянето му, поради което считат законопроекта за приет.
Търновалийски е заявил по имейл на своя колега Румен Гечев как ще гласува.

„Гласът му не може да бъде зачетен по следните причини – не присъства в момента, не се е регистрирал днес изобщо в парламента и не е подал своя молба за отсъствие по причини, касаещи дейността му като депутат. Търновалийски или отсъства по неуважителни причини, или е тежко болен и вероятно ще представи болничен, съответно няма как дистанционно да заяви своя глас”, допълни Стоянова.

Тя уточни, че има и друг отсъстващ депутат – от ГЕРБ, който е заявил своя глас и той е „за” ратификацията, като неговият глас е бил отчетен. Председателят на комисията Менда Стоянова показа пред медиите разпечатано съобщение от депутата Владислав Николов, което й е предоставено.