Плевнелиев приветства прекратяването на огъня в Украйна

Президентът изрази надежда, че ще бъде създаден работещ механизъм за спазването на поетите ангажименти

Президентът Росен Плевнелиев приветства постигнатата договореност между лидерите на Федерална Република Германия, Франция, Украйна и Руската Федерация, по време на тяхната среща в Минск, за прекратяване на огъня, от полунощ на 15 февруари 2015 г. Поетият твърд ангажимент от участниците в срещата за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на страната е от ключово значение за бъдещето на Украйна, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.
Постигнатото съгласие за изтегляне на тежкото въоръжение от зоната на конфликта, на чуждестранните военни формирования и наемници от територията на Украйна, и за разоръжаването на всички незаконни въоръжени групи е важна крачка към деескалация на напрежението, и към намиране на политическо решение на конфликта в Източна Украйна.
От самото начало на кризата България отстоява принципна позиция в подкрепа на суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. Намирането на мирно решение на конфликта няма алтернатива.
Президентът изразява надежда, че ще бъде създаден работещ механизъм за съблюдаване стриктното спазване на поетите ангажименти.