Борисов и "Бойко" за инцидента с Фалкона (видео)

Отдолу му осветяват корема с прожектори като на гинеколог, образно описа ситуацията премиерът

Недоспал, но весел, Бойко Борисов разказа тази сутрин пред репортери в Брюксел снощните си патила в небето над София в повредения правителствен самолет, съобщи пратеникът на Clubz.bg в европейската столица. Той сравни "Фалкона", чийто колесник не се прибра след излитането, с "болен щъркел".

Малко след издигането във въздуха усетил, че машината "не вози като самолет, а като развален самолет". Пилотът направил няколко маневри, но най-накрая се появил и казал на пътниците, че имат проблем и ще трябва да се върнат. Един час кръжали над София, за да изразходват повечето от горивото – мярка за избягване на експлозия при аварийно кацане "по корем".

През илюминаторите виждали как на пистата долу се строяват пожарните коли. Премиерът си спомнил как като млад пожарникар гасил разбилия се в краварник в близокото село Кривина самолет Ту-134 на бившата авиокомпания "Балкан" през 1984 година.

Няколко пъти пилотите снижавали съвсем "Фалкона", за да видят екипите от земята положението на неприбрания колесник – дали е безопасно да кацне с него.

"Отдолу му осветяват корема с прожектори като на гинеколог", образно описа ситуацията Борисов. И сподели част от чувствата си през изминалата нощ "Кръжим в тъмното над София, гледам долу Банкя, къщата ми, а нямам парашут".