Десетдневка за Апостола започва в Пловдив

Мисия Пловдив

13-02-2015, 08:13

Снимка:

luboslovie.bg/

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Тя ще завърши с тържествен концерт в Регионалния исторически музей

Десетдневка, посветена на 142 г. от гибелта на Васил Левски, организират в Дома на учителя в Пловдив. Организаторите на проявата са Гражданското движение в полза на образованието "Христо Г. Данов", Асоциацията на учителите "Найден Геров", ПУ "Паисий Хилендарски", Регионалният исторически музей и местната община.
Десетдневката започва на 16 февруари от 13,30 часа, а първата лекция е на преподавателя от ПУ "Паисий Хилендарски" гл. ас. д-р Тодор Радев на тема "Апостолът на свободата като мит и реалност". Сред лекторите са Дора Чаушева, директор на Националния музей "Васил Левски" в Карлово, Александър Пижев от Регионалния исторически музей в Пловдив, историци, литератори и музейни работници.
Дъщерята на Николай Хайтов - Елена Хайтова, на 20 февруари от 15,30 ч. ще разкаже за проучванията на писателя за Васил Левски.
"Спорни въпроси около годината и датата на раждането на Васил Левски" е темата на лекцията на гл. ас. д-р Видин Сукарев от Регионалния исторически музей в Пловдив, насрочена в същия ден от 13,30 часа.
В понеделник, 23 февруари, литераторът Светла Караянева ще представи версията на Данаил Кацев - Бурски за предателството на Васил Левски.
В сряда, 25 февруари, ще се състои викторина между школските отбори на четири пловдивски училища на тема "Левски и моето време".
На 27 февруари от 13,30 часа ще бъдат представени творбите на участниците в конкурса за лично ученическо творчество, посветени на Дякона.
Награди ще има за всички, каза Данаил Търпоманов, председател на Асоциацията на учителите "Найден Геров". Десетдневката ще завърши с тържествен концерт на 4 март от 17 часа в Регионалния исторически музей.
"Искаме да засилим патриотичното възпитание и любовта към всичко мило нам и родно", каза Велика Янакиева, председател на Гражданското движение в полза на образованието "Христо Г. Данов". Тя припомни, че Васил Левски е бил ученик в някогашната Първа мъжка гимназия в Пловдив, където са учили и Иван Вазов, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов.