Мартеничките излизат на дефиле в музея

Животът

13-02-2015, 11:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изграждат модерна система за писти на летище Бургас

Две изложения на красиви и малко нестандартни традиционни символи

„Баба Марта бързала, мартенички вързала…”. След бурната, ветровита и дъждовна зима, със сигурност на бургазлии вече им се иска Баба Марта да дойде час по-скоро, да донесе малко повече настроение и цветове на хората.
За поредна година за това са се погрижили екипите на Етнографския и Природонаучния музей в Бургас, които вече от месец, подпомагани от деца и съмишленици, майсторят пъстри български мартеници.
Традиционни етно-мартеници вече може да си закупи всеки, който желае от сувенирния щанд на Етнографския музе. Те са изработени с много фантазия, но и знание за българската мартеница. За направата им е послужила използваната от векове овча вълна, боядисана с природни „бои” – червен и жълт лук, червено цвекло, листа от орехи и др. Белият и червеният конец са задължително усукани наляво. Към тях са преплетени разноцветни дървени мъниста, разнообразни по форма пискюли, помпони, филцовани топчета и фигурки, създадени със стари техники за обработване на вълната - иглонабиване, плъстене, усукване и др. Така са изработени мартеници с формата на гердани, гривни, за закачане и др.
Закупилите си от артистичните мартенички могат да научат от етнографите в музея повече за традиционната българска мартеница, за това какво символизира, но също и какво да се направи с нея след виждане на щъркел или след настъпване на астрономическата пролет. През месеците февруари и март за организирани групови посещения, Етнографският музей предлага и презентация на тема „Почти всичко за мартеницата”. От нея може да се научи повече за това какво символизира всяко едно действие при изработване на мартениците, каква сила и смисъл имат тези действия, да се чуят най-интересните легенди за произхода на мартеницата, за това, в кои български обреди участва червено-белият конец и др.
Малко по-необичайни са мартеничките на щанда на Природонаучния музей на ул.„К.Фотинов” № 30. Освен от традиционните конци в бяло и червено, при изработването им е използвана пълната гама на различни видове минерали, познати от векове от бижутерията – авантюрин, аквамарин, розов кварц, планински кристал, опушен кварц, тюркоаз, турмалин, тигрово и соколово око, ахат, аметист, седеф, корал и много други.