Все повече незаконни имигранти опитват да минат границата ни

Общество

13-02-2015, 10:39

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 276 000 нелегални имигранти са влезли в Европейския съюз през 2014

Бежанската вълна ще е още по-силна през март, България е на-застрашена, но получава най-малко пари

Наблюдава се увеличение на миграционния натиск от началото на 2015 г. в сравнение със същия период на 2014 г. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов в рамките на парламентарния контрол, предаде репортер на Bulgariautre. През януари броят на установените лица – незаконни имигранти, на българо-турската зелена граница възлиза на 317 души при 106 души за същия период на миналата година.

„Настоящата ситуация, макар трудна, е несъпоставима със ситуацията от 2013 г., когато няколко вълни от имигранти, преминаващи през българо-турската граница, предизвикаха твърде усложнена ситуация, която е невиждана в най-новата история на България", посочи Митов.

По думите му може да се очаква през март да продължи да се покачва броят на лицата, които ще предприемат действия за незаконно влизане на територията на България.

„Заради изграждането на инженерно-техническите съоръжения по границите се констатира пренасочване на потока и нарастване на опитите за нелегално преминаване на границите през гранично-пропусквателните пунктове на българо-турската граница", поясни министърът.

Той обясни, че най-значителен е броят на незаконните имигранти, придвижващи се към България от зоните на военни конфликти и най-вече от Сирия, но също и от Ирак и Афганистан. „Тежката ситуация най-вече в Сирия и Ирак от действията на „Ислямска държава" поражда опасения за продължителна нестабилност в региона, а оттам и за запазване на емиграционния натиск към ЕС", добави Даниел Митов.

Според него България е една от държавите с най-сериозен миграционен натиск в момента, а е доста надолу в класацията по солидарното разпределение на средствата, които са насочени за финансиране на убежището на имигрантите.