БСП призова кабинетa да оттегли 16-те милиарда лева дълг

Договорите за заема били подписани без съгласие от парламента и в противоречие с Конституцията

БСП призова в нарочна декларация правителството да оттегли внесения в парламента проект за нов дълг от 16 милиарда лева, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

Според председателя на БСП Михаил Миков договорите за заема са подписани без предварително съгласие от парламента, което противоречи на Конституцията.

„В момента държавните задължения са сравнително балансирани. С изтеглянето на това задължение от 16 милиарда лева се нарушава балансът в полза на външния дълг”, обясни Миков.

Позицията на БСП е, че заемът е изтеглен, без да има обосновка за това. „Получава се парадоксалната ситуация, че българските банки са свръхликвидни, а ние ще плащаме лихви до 10% при условие, че основният лихвен процент на ЕЦБ е до 0,5%. Кое налага това? Днес бедна България депозира валутния си резерв при лихва от 0,5%, а взема много по-скъпи заеми”, заяви председателят на левицата.

Той припомни реакцията отдясно, когато предното правителство е взело дълг от 1 милиард лева. „И белият автобус, и обсадата на парламента, и ветото на президента. Защо сега да не коментираме опасността от дългова спирала”, попита Михаил Миков.

„Правителството няма предварително съгласие за емитирането на този външен дълг, а договорите са подписани на 6 февруари. Това е сторено без мандат на Народното събрание и в нарушение на Конституцията. БСП настоява кабинетът да оттегли внесения законопроект, да представи пред Народното събрание намеренията си за външни заеми и да обоснове конкретната необходимост за тях”, подчерта Миков.