Честваме 100-годишнината от боевете на Добруджанския фронт

Включиха паметник в Паскалево и плоча в Богдан в областния регистър на Добрич

Добрич да стане център на международни чествания за 100-годишнината от боевете на Добруджанския фронт по време на Първата световна война, предлага областната комисия "Военни паметници". Тържествата през септември 2016 година ще почетат
паметта на всички загинали воини в историческото събитие, заяви заместник-областният управител Ивайло Манушев, цитиран от БТА.
Във военното гробище-музей в Добрич са погребани повече от 3000 войници и офицери от шест национални армии - на България, Румъния, Германия, Русия, Сърбия и Турция. След тридневните боеве за Добрич на 5-7 септември 1916 година местното население с траурна церемония отдава почит на всички загинали и този достоен жест трябва да бъде продължен от съвременниците, каза уредникът в мемориалния комплекс Радослав Симеонов. Историкът добави, че за тържествата трябва да бъдат поканени представители на институции от страните, воювали преди столетие на Добруджанския фронт.
За 100-годишнината от боевете на Добруджанския фронт ще бъде направен регистър на военните действия във всяко населено място, съобщиха още от областната комисия. Ще бъде оказана и финансова подкрепа за вдигане на паметник на генерал-лейтенант Иван Колев - герой на Добричката епопея.