Чипирането трябва да е задължително, смятат защитници на животните

Глобите за нерегистриран домашен любимец започват от 20 лв. и могат да достигнат до 200 лв.

Проблемите с уличните кучета, които далеч не са от вчера, в крайна сметка инициираха въвеждането на наредби за задължителна идентификация на кучетата в Столичната община и други общини в страната.

Единствено задължителното чипиране и регистрация на домашните кучета и котки може да доведе до трайно намаляване на изоставените на улицата животни, категорични са от българския офис на международната организация за защита на животните "Четири лапи".

От организацията приветстват идеята на Министерството на земеделието и храните за въвеждане на задължително идентифициране с микрочип на всички кучета и котки при поставяне на първа ваксина против бяс, предаде БНР.

Някои животни вече имат микрочипове, но това е по преценка на стопаните им. Благодарение на устройството може да се установи чие е животното, ако то се изгуби.

Глобите, че не сме чипирали животното си, започват от 20 лв. и могат да достигнат до 200 лв. Ако кучето ви не е изрядно, проверяващите могат да ви глобят в размер до 50 лева и ще ви дадат предписание да го регистрирате и да му поставите чип в едноседмичен срок. При повторна проверка, ако пак сте нередовни, ще ви напишат нова глоба до 200 лева.

За намаляване на популацията на бездомните кучета и котки у нас се предвиждат нови промени в Закона за защита на животните и в Закона за ветеринарно-медицинската дейност.