Учител: Седмокласник трябваше да излезе от болницата заради изпит

Директорът на СОУ"Максим Горки" Марияна Пенчева настоява за корекции в новия закон за училищното образование

Директорът на СОУ „Максим Горки“ в Стара Загора Марияна Пенчева e изпратила писмо до депутатите от Старозагорски избирателен район, в което е изложила своите предложения за корекции и доизясняване на смисъла на новите текстове от приетия на първо четене в Парламента Закон за предучилищното и училищно образование.

„В този закон има и дългоочаквани промени, но от друга страна има толкова много слаби моменти, които са изключително притеснителни за мен като директор на училище, който ще трябва да работи по него", заяви в интервю за Радио Стара Загора Марияна Пенчева.

Според нея е удачно основно образование да се завършва в 7-ми, а не както досега в 8 клас, но е нелогично да се премахнат количествените оценки на учениците от 2 и 3 клас, например.

Неправилно е и новите текстове да затвърждават порочния модел учениците от 7 клас да имат право на едно единствено явяване на изпити за външно оценяване, резултатът от които им служат и за вход в гимназиите, смята Марияна Пенчева.

Директорът даде пример с ученик, който на следващия ден след спешна операция от апандицит, бива свален от системите и пристига в клас, за да се яви на изпита.