Запечатаха офисите на 6TV в Шумен

Животът

13-02-2015, 22:35

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Софтуерът ще се плаща като телевизията и интернет

Причината е неуредени финансови отношения

От две седмици офисите на 6ТВ в Шумен са запечатани, телевизията е спряла излъчване, а в помещенията е и техниката на “Филмова къща Николов”, до която също няма достъп. Помещенията са ползвани съвместно с преустановилата вече дейност Медийна агенция “Шумен”. Това обяви собственикът на Медийната агенция и служител във филмовата къща Николай Николов, пише Topnovini.bg.

Офисите са собственост на „Напоителни системи” - Шумен и се намират в сградата на държавното предприятие.

Проблемът според Николай Николов идва заради неуредени финансови отношения между Медийна агенция “Шумен” и Напоителни системи.

Договорът за наем на помещенията между преустановилата работа още през февруари миналата година Медийна агенция и Напоителни системи в Шумен изтекъл на 27 януари тази година. Още на 19 същия месец между Николай Николов и управителят на предприятието Христо Николов е проведена среща, на която двете страни се разбират да преподпишат договора. На 26 януари обаче Николай Николов получава писмо, с което е информиран, че договорът е изтекъл и “Филмова къща Николов” трябва да напусне помещенията, а той има достъп до офисите само в работно време. Два дни по-късно на 28 януари собствениците запечатват двата офиса, забраняват на Николай Николов достъпа до сградата и за по-сигурно сменят патроните на бравите на двете студия.

На 6 февруари Николай Николов е допуснат до сградата и успява да изнесе част от мебелите на студията.

По думите на потърпевшия той е водил разговори още с предишния управител на Напоителни системи в Шумен Георги Георгиев за възможността “Филмова къща Николов”, която е собственост на Нора Чалъкова, да изкупи дълговете на Медийна агенция “Шумен” и въпросът със закъснелите плащания да се реши. “Отговор обаче не последва. Така за близо година се натрупа дълг от близо 6 хил. лв.”, коментира Николай Николов и добави, че офисите, ползвани от тях, са държавна собственост и те могат да се дадат под наем само след търг. “По клауза от договора между Медийната агенция и предприятието, възникналите между тях спорове могат да се уредят единствено в Търговския апелативен съд в София. В момента Христо Николов действа неправомерно като съдия-изпълнител и задържа чужда интелектуална собственост и документи, а той няма такива права”, обясни още Николай Николов.

Собственичката на филмова къща “Николов” Нора Чалъкова вече е подала жалба срещу действията на управителя на Напоителни системи-Шумен.

“Считам че Христо Николов възпрепятства освобождаването на помещенията чрез липса на достъп до тях и задържа  имущество и подобренията на представляваното от мен дружество, възпрепятства дейността на фирмата ми и работата на телевизионния канал „6ТВ“ както и партньорите ми ТВ7, NEWS 7 и Нова телевизия, без каквото и да е правно основание. С тези си действия Управителя на „Напоителни системи“ клон Шумен възпрепятства работата на дружеството, което води до загуби и пропуснати ползи по вече подписани договори, които аз следва да изпълнявам”, се казва в жалбата на Нора Чалъкова до прокуратурата.

Репортер на Topnovini.bg опита да се свърже с управителя на „Напоителни системи” Христо Николов за коментар по казуса, но беше препратен за информация към министерството на земеделието.