Пробутват вместо екстази хапчета убийци с логото на Супермен

Смъртоносните ментета са розово-оранжеви, с форма на неправилен петоъгълник и с "S"

Изключително опасни хапчета, съдържащи синтетичния наркотик РММА, за засечени да се предлагат като екстази в страни от ЕС и вече има смъртни случаи. За новото менте убиец предупреждава Европейската обсерватория за наркотиците и токсикоманиите, цитирана от информационните агенции.

Хапчетата, които са розово-оранжеви, с форма на неправилен петоъгълник и с “S”, напомнящо логото на Супермен, съдържат PMMA (paramethoxymethamphetamine). Това е халюциноген с много мощен ефект, довел до смъртта на най-малко шестима души през 2014 година в ЕС. Продажбата на хапчетата е установена в Испания, Холандия и Белгия, пише drugsinfo-bg.org/bg/.

 След обявеното на 26.01.2015 г. предупреждение в Испания, и здравните служби в Англия предупреждават за вероятно продължаващото разпространение на хапчета, продавани като екстази, но съдържащи големи количества РММА.

 В хапчета с логото на Супермен са открити големи количества РММА и с тях са свързани четири смъртни случая в английските градове Ипсуич, Ренделшам и Телфорд само за времето около Коледа и Нова година.

 Подобни по описание хапчета се разпространяват също в Холандия, Швеция и Испания, поради което употребяващите във Великобритания и другите европейски страни трябва да бъдат бдителни. Според последното предупреждение от 26 януари таблетките с логото на Супермен са били продавани като екстази в Мадрид и са съдържали високи нива на РММА.

 РММА е наркотик, забранен за продажба и притежание във Великобритания (и в България) и има ефекти, подобни на тези на MDMA (химикалът, който нормално се съдържа в екстази). Заради подобните ефекти хапчетата с РММА често се продават като екстази.

На РММА му е необходимо по-дълго време, за да подейства, но може да убива в по-ниски дози, отколкото MDMA. РММА може да предизвика бързо и фатално покачване на телесната температура, опасно ускоряване на сърдечния ритъм и сериозно повишаване на кръвното налягане