Задушница затиска Трифон Зарезан и влюбените

Мисия Пловдив

14-02-2015, 08:17

Снимка:

Николай Желязков

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

И все пак в Пловдив са планирани 10 венчавки

Православната голяма Задушница преди Великия пост, останалият от езичеството празник на виното Трифон Зарезан и католическият и англикански Св. Валентин - празник на влюбените, се засичат в един и същи ден тази събота.

На този ден днес се навършват и 100-те дни на второто правителство на Бойко Борисов. Политическата традиция повелява в този срок всеки кабинет да получава политически толеранс от опозицията.

Водеща на 14 февруари е Задушницата и тя ще затисне всички останали празници. Това според православието е един от трите дни, в които мъртвите слизат обратно в гробовете си и е ден за почит към тях. Заради Задушницата се отлагат всички църковни бракове, не са уместни и празненствата. В неделята след Задушница е Месопустна неделя, а следващата неделя ще е Прошка. След това започват великденските пости.

Зарязване на лозя все пак ще има, но без тържествата от други години, разказаха винари. Принципно Трифон Зарезан не е православният светец Трифон, чийто ден е на 1 февруари. Трифон на винарите всъщност е остатък от езически обреди и е известен с това, че пиян си отрязал носа, заради това и е Зарезан.

Със Задушница ще се съобрази и правителството. Отчетът на кабинета на първите 100 дни беше обявен вчера, 13 февруари. Че не е редно политически отчет да се прави на Задушница, се сетил премиерът Бойко Борисов, разказаха членове на кабинета.

Най-малко от деня на мъртвите ще се повлияе Денят на влюбените. Магазините вече са наводнени със сърца и всякакъв друг валентински кич.

Въпреки че е Задушница, в събота сватби все пак ще има, показа наша проверка. Те обаче ще са само с подпис в гражданското, а църковният брак е оставен за по-късно.

10 сватби ще има в Пловдив в събота. “Всичките двойки са записали следобедни часове за подпис. Вероятно са се съобразили с ходенето на гробищата сутринта”, коментира шефът на общинското предприятие “Радостни обреди” Нина Христова. За ритуала в почивния ден младоженците ще платят 128 лв., тъй като ще слушат класическа музика на живо от цигулка, флейта и пиано. На делници таксата е от 48 до 90 лв.

Свещеници обаче настояват, че на 14 февруари е само Задушница, а денят на свети мъченик Трифон е на 1 февруари. В този ден трябва да си спомним за мъртвите. Разбира се, всеки вярващ е свободен да празнува каквото реши, но и да носи последиците от своите решения, убедени са те.

Църквата приема за неправилно Задушница да се съчетава и с популярния сред народа празник Трифон Зарезан. Относно мненията, че тази година празнуването му отпада заради съответно националния траур на 1 февруари и Задушница на 14 февруари, свещениците коментираха, че на 1 февруари той е почетен с литургии във всички църкви в страната. Почитането на даден светец не трябва да е свързано с напиване по кръчмите.
И все пак на какво ще дадете приоритет днес - решението си остава само ваше.