Милчо Левиев и Вики Алмазиду с трибют на Гершуин

Пловдив Лайф

14-02-2015, 10:19

Снимка:

Plovdiv State Opera

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

В днешния Ден на влюбените творческият и житейски тандем се среща с любимата си пловдивска публика

В деня на влюбените Пловдивска опера представя нов проект на творческия тандем Милчо Левиев и Вики Алмазиду в Дом на културата "Борис Христов" от 19 часа. Концертът със симфоничен оркестър е фузия между класика и джаз и включва песни от мюзикъли на Гершуин и Коул Портър, както и стандарти от Дюк Елингтън.

Гершиун е считан е за основател на американския мюзикъл.  Той създава 33 музикални пиеси за театър, 15 класически опери, 7 филм-мюзикъли и повече от 700 незабравими песни.

 Коул Портър пише за филмови мюзикли  и четири негови песни са номинирани за “Оскар”: I’ve Got You Under My Skin , Since I Kissed My Baby, You’d Be So Nice to Come Home и True Love. Най-прочутият филм с музика на Портър си остава мюзикълът “Целуни ме, Кейт” (1953).

Дюк Елингтън е основоположник на биг бенда и неговото творчество представлява историята на оркестъра в джаза. Той оставя на света огромно музикално наследство от около 1000 композиции, 38 крупни произведения за оркестър, 623 записани албума.

Аранжиментите за проекта "Трибют на Джордж Герщуин, Дюк Елингтън и Коул Портът" са дело на пловдивчанина Валери Костов, а към музикантите от симфоничния оркестър на Пловдивска опера ще се включат Александър Леков - бас, и Емил Пехливанов - ударни.

От 2002 Вики Алмазиду и Милчо Левиев  преосмислят световното музикално наследство на джаза – стандартите – посредством стотици уникални концерти в България и в чужбина. Запитан преди време на коя от известните джаз певици прилича Вики, маестро Левиев отговаря: „Вики си е Вики. Тя има специален глас, чувствен тембър и интелигентно фразиране. Не става дума за изпълнител, а за интерпретатор. Нашите срещи на сцената са безконечно импровизиране, в което гласът и пианото са равни.”