Спряха маршрутките по "Дондуков", изтекъл им договорът

Общински съветници обмислят да се забрани преминаването на маршрутки през центъра на София

Маршрутките по бул. "Дондуков" в столицата бяха спрени от началото на седмицата, без гражданите да бъдат уведомени, съобщава в. "Монитор". Оттогава е спряна от движение и линия 9, която свързваше "Дружба 2" с "Надежда". Маршрутите на останалите бусове, които минаваха оттам – 37 и 48, са променени, за да се намали задръстването по "Дондуков" и няма връзка с предстоящия ремонт, казаха от общината. Промените в маршрутите са направени от транспортната комисия към Столичния общински съвет.

Никой обаче не съобщи на гражданите за промените в трасетата и спирането на линия 9, която свързва "Дружба 2" с "Надежда".
"Изтече ни договорът", обясниха лаконично от фирма "Карина – СПС", която обслужваше линията. От общината пък казаха, че е трябвало частникът да поднови автопарка, а не го е направил и затова договорът е прекратен. Столичани мръзнат по половин час дни наред по маршрута на линия 9 в очакване превозното средство да дойде.

3 дни давам по 11 лева за такси от "Дружба" до ЦУМ, за да отида до съда, оплака се столичанката Мария Банчева в редакцията на "Монитор". На четвъртия дамата решила да комбинира маршрутка 16 и след това 37, за да стигне до ЦУМ. "Качих се на 37 и се оказа, че тя пък не минава през "Дондуков". Шофьорът не ми каза и закъснях за работа", гневи се столичанката. "Не може да спрат бусовете и да няма съобщение никъде. Общината трябва да уведомява гражданите за тези промени по някакъв начин, независимо че тези линии се обслужват от частни фирми. Щом тя е организирала конкурса за тях, значи трябва тя да казва по някакъв начин на хората коя линия се спира от движение и кога както и дали има някакви промени в маршрута им."

Сега колите по линия 48 се движат от "Дружба 2" в посока "Овча купел" по маршрута си до бул. "М. Еминеску" и после по "Цариградско шосе", "Цар Освободител", "Васил Левски" по тунела на НДК, а в обратната посока по "П. Евтимий". Така не минава през "Дондуков". По линия 37, която тръгва от село Лозен и стига до Нови Искър, след Паметника Левски колите не завиват по "Дондуков", а продължават надолу по бул. "В. Левски" в посока Сточна гара.

"Идеята ни е въобще да се забрани преминаването на маршрутки през центъра на София, а той да се обслужва само от градския транспорт", обясниха от ресорната комисия в общинския съвет.

В София се движат само бусовете по линии 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 и 19. Възможно е някои от тях да отпаднат след пускането на метрото до летището и до Бизнес парка в "Младост 4".