Добрич разчита на приходи от европейски програми

Мисия Добрич

14-02-2015, 11:01

Снимка:

dobrich.bg

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

В понеделник ОбС ще гласува бюджета за 2015-та

Общият размер на проектобюджета за 2015 г. на Община град Добрич е 49 475 600 лева, от които 27 835 886 лева от държавни приходи и 21 639 714 лева приходи от местни дейности. За капиталови разходи са осигурени 2 800 495 лева. Проектът ще бъде разгледан на сесия на местния парламент на 16 февруари, понеделник, от 9.00 часа, информира Дарик Добрич.

Основният приходоизточник на общината си остават европейските програми, коментира в интервю председателят на бюджетната комисия към Общинския съвет Божанка Вуцова. Тя е категорична, че няма как да бъдат отделени собствени средства, които да покрият разходи по значими ремонти, от каквито има нужда инфракструктурата на Добрич. След като стана ясно, че водният цикъл няма да бъде изпълнен по старата програма "Регионално развитие", сега се очаква отварянето на програмите от новия период 2014-2020 г., за да се задвижат дейностите. Вуцова се надява, че 2015-а няма да бъде втора нулева година за България при изпълнението на проекти. Тя припомни, че начините за финансиране на една община са твърде малко и се съгласи с изложеното в проектобюджета становище на кмета, че важни проблемите на регионите - като развитието на децентрализация, преодоляването на щети от бедствия, замразените стандарти на заплащане, не намират решение в държавния бюджет за 2015 г..

Всички комисии към Общинския съвет разгледаха проекта за бюджет. Според Вуцова той е съставен на база предложения на граждани и съветници, приемани и дискутирани през цялата предходна година. На заседанията в постоянните комисии не бяха изказани съществени критики и не бяха дадени нови предложения за разпределянето на финансите в Община Добрич.
Публичното обсъждане премина още в края на 2014 г., при почти нулев интерес от граждани, в присъствието на двама съветници.