За брака, годишнините и позабравените факти за сватбите

Животът

14-02-2015, 11:45

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Защо булката стои отдясно на младоженеца по време на сватбената церемония?

Първият робот водил сватба е...

Роботът Тиро стана водещ на сватбата на корейския инженер Сеок Гйонг Джае в град на 130 километра от столицата Суел. Създател на Тиро е компанията Hanool Robotics. Това е първият в света робот, на който е поверена церемония за сключване на брак. Тиро струва 215 хиляди долара. Машината е конструирана специално за брачната церемония. След успешната първа мисия, роботът ще бъде модернизиран и за други приложения.
Тиро представил гостите на сватбата и предложил на младоженците да се поклонят на публиката. След това роботът изпълнил предвидените действия в процедурата, които са били заложени в неговата програма.
Най-младият човек, встъпил в брак
През 1986 г. 11-месечно момче и 3-месечно момиче от Бангладеш са встъпили в брак, за да се прекрати 20-год. вражда между двете семейства.
Сватбите през 16-ти век
През 16-ти век повечето сватби били юни месец. Както знаем хората в средновековието са се къпали веднъж на година и май месец е бил сред предпочитаните, а юни месец все още миришели добре. Въпреки това, те започвали да понамирисват, ето защо булките носели букет цветя за да скриват миризмата.
Защо сватбеният пръстен се носи на безименния пръст
Някога са смятали, че на безимения пръст на лявата ръка е имало вена, която е ходила до сърцето. Тази вена е наричана Vena Amori или вената на любовта. В средновековните текстове се срещат надписи, че пръстена трябва да се слага точно на тази вена.
Първата виртуална сватба
Първата онлайн сватба се е състояла на 22 декември 1995 година в Америка, между Рейчъл Туйнг и Ранди Теруйлгер във виртуалното пространство на CompuServe. Сватбата е имала 150 виртуални гости от цял свят и както се говори е била много трогателна и романтична.
Първата космическа сватба
Първата космическа сватба се е състояла през август 2003 г. на Международната космическа станция между командира на станцията Юри Маленченко и Екатерина Дмитриевна, рускиня живееща в Хюстън, щата Тексас. Кум на сватбата е бил колегата им Едуард Лу, който е изпълнявал и сватбения марш на портативен клавир.
Съгласно законите на Тексас бракосъчетание е възможно в отсъствието на един от младоженците, ако той има уважителна причина за това. Компетентните власти сметнали, че участието в космически полет е достатъчно уважителна причина и дали съгласието си.
Булката и женихът дори издействали товарният кораб "Прогрес" да занесе на станцията сватбен костюм на младоженеца и брачна халка. Малко по-трудно се съгласили с необичайния брак руските власти. Отначало космическата агенция Росавиакосмос била против сватбата. В края на краищата, макар и против волята си, руските власти дали благословията си
Защо булката стои отдясно на младоженеца по време на сватбената церемония?
Обичай е, когато младоженците са пред олтара, булката да стои отдясно на младоженеца. Това не е случайно и има своето историческо обяснение. В миналото се е налагало мъжът да носи оръжие на дясното си рамо, в случай че е било нужно да се защити от вероятна атака на някой от роднините на булката. Понякога член на семейството й са желаели да върнат обратно със сила отнетата им девойка.
Годишнини от сватбата
За да се заздрави връзката между двамата партньори на всяка изминала година заедно се предава символично значение. На всички тези годишнини можете да се ожените отново, за да заздравите вашата връзка!
Празниците и годишнините са както следва:

1 година - Памучна или басмяна сватба.

Наречена е на името на тази най-проста текстилна материя, защото се смята, че една година след сватбата празникът вече е преминал в делник за младото семейство. С една дума, тече семейното ежедневие. Подаряват се хавлии и кърпи.

5 години - Дървена сватба.

Петте години са критична годишнина, то този повод от обичая на този ден Тя и Той да си разменят различни дървени предмети. Подаряват се дървени предмети.

7 години - Медна сватба.

Празнува се след цели 7 години семеен живот – период, който мнозина считат за особено критичен в съпружеските взаимоотношения. И като залог за бъдещето щастие съпрузите си разменят медни монети или съдове. Купуват се медни съдове за дома.

8 години - Тенекиена сватба.

С това твърде сиво название наричат 8-та годишнина от бракосъчетанието. И в потвърждение на това, че семейният живот се върти главно около кухнята и прозаичните неща от всекидневието, двамата съпрузи си подаряват лъскави домакински съдове. Взимат се лъскави предмети за кухня.

10 години - Сватба на розите.

На този празник се канят гости, кумовете и шаферите, съпреживели заедно с остарелите с едно десетилетие младоженци техния най-щастлив ден. И не само се подаряват рози с цвета на любовта, но и се танцува с червени рози.

13 години - Дантелена сватба.

Тази сватбена годишнина е своеобразно предупреждение: не забравяйте да поддържате блясъка на своя брак! Купува се спално бельо.

15 години - Стъклена сватба.

Петнадесет съвместно преживени години! Той и Тя си подаряват стъклени предмети , влагайки особен подтекст: че отношенията между съпрузите трябва да бъдат да бъдат чисти и прозрачни като стъкълце. Подаряват се кристални предмети.

20 години - Порцеланова сватба.

Празнува се след 20 години брачен живот. Празничния обед се сервира в нов порцеланов сервиз в знак на това, че от старите вече не е останала и една чинийка... Купува се порцеланов сервиз.

25 години - Сребърна сватба.

Този четвъртвековен юбилей – един истински подвиг в семейното летоброене! На празника се събират всички роднини. И наред със златните венчални пръстени, които все още носят, двамата съпрузи взаимно си даряват и по един сребърен. Подарява се сребро.

30 години - Перлена сватба.

Отбелязва се след 30 години съвместен живот. С названието си напомнят за това, че тридесет години, преживени заедно, се нанизват като перли в огърлица... За съпругата - перлена огърлица.

35 години - Ленена сватба.

Това е един междинен юбилей – 35 години брак, но все пак юбилей! На този ден съпрузите обогатяват покъщнината с ленени покривки и кувертюри. Купуват се покривки, пердета.

40 години - Рубинова сватба.

Съпрузите празнуват 40-та годишнина от сватбата си. Подаръкът е особено символичен, към златните венчални пръстени се прибавя по едно рубинче – камъка на любовта и огъня. Подарява се пръстен или накит с рубин.

45 години - Сапфирена сватба. 

Подарява се пръстен или накит със сапфир.

50 години - Златна сватба.

Половин век заедно неразделни в радост, и в неволи! По този забележителен повод съпрузите твърде символично си устройват повторна сватбена церемония – заменят старите си златни пръстени с нови. Разменят се златни бижута.

60 години - Диамантена сватба.

Подарява се пръстен или накит с диамант.

70 години - Благодатна сватба.
75 години - Коронна сватба.
Да си 75 години заедно с любимия човек – не е ли това най-красивия подарък за предаността и любовта, съпътствали и двамата съпрузи в общия им житейски път!/svatbata.bg/