Стани! Протестирай! Танцувай! (видео)

София Лайф

14-02-2015, 14:12

Автор:

Пламена Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Един милиард се надигат срещу насилието (видео)

Един милиард се изправят на 14 февруари – ден на борбата с насилието на жени

ONE BILLION RISING е глобална кампания против насилието над жени, инициирана от движението V-Day на американската писателка и активистка Ева Енслър. В България Енслър е известна с пиесите си "Монолози за вагината" и "Доброто тяло", поставени от Театър 199 "Валентин Стойчев“.

Ева Енслър на сцената на театър 199 "Валентин Стойчев“ през 2001 г.

Името на кампанията не е никак случайно. Според световната статистика една от три жени е жертва на насилие. Следователно от 7 милиарда население на земята - 1 милиард са жените жертви на насилие.


От 2013 година насам на 14 февруари един милиард хора в повече от 200 държави се изправят и танцуват, за да протестират против насилието над жени и момичета.Тази година темата на световната кампания на “Един Милиард Се Изправят" е - Революция.

Основател на кампанията в България през 2001 г. и неин основен представител на инициативата за България е Фондация "Общество за справедливост", в лицето на правозащитничката Марияна Кацарова.

Основни партньори на кампанията в България са Театър 199 "Валентин Стойчев" и Нов Български Университет. Кампанията “Един Милиард се Изправят - България" е подкрепена от повече от 40 водещи български женски, правозащитни и хуманитарни организации, а също и активисти от София и страната.
През 2015 г. Българската национална телевизия се присъединява към кампанията като медиен партньор, със създаването на представителни клипове и популяризация на световната кауза, с призива: "Изправям се срещу насилието над жени!". В телевизионните клипове се включиха известни български лица от изкуството, медиите, политиката, държавните институции и правозащитата.

"Изправи се и живей свободно! Изправям се с теб!" Всеки, който иска да подкрепи инициативата, да изрази гласно нетърпимостта си към насилието и да окаже подкрепа на малтретираните жени и момичета по целия свят може да излезе и да потанцува в събота.

В София група активисти се готвят да правят акция, но решават кога и къде точно ще го направят, защото има някои сериозни въпроси със сигурността - в София днес е планиран и Луковмарш. "Надявам се че всеки от нас ще се присъедини към "изправянето" където и да сме - съберете група приятели и изтанцувайте танца на кампанията - колкото повече хора го направят толкова по-добре – разучете стъпките на танца от видеото на световната кампания – в линка. И не забравяйте да ни кажете и пратите снимки за да ги разпространим", споделят организаторите.