Тройка отличници си подели приза за най-добър винар

Мисия Добрич

14-02-2015, 15:47

Снимка:

Dobrich.utre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Най-младият победител е едва 17-годишен

Първото място на конкурса за най-добро домашно вино в Добрич бе присъдено на трима майстори, тъй като комисията много се е затруднила при избора, съобщи при награждаването в АЕМО „Старият Добрич” Лена Кирилова – етнограф от Регионалния исторически музей. Тя допълни, че представените от производителите вина са били оценявани от компетентно жури „абсолютно обективно, и най-вече трезво”.

Победителите в традиционния вече конкурс за най-качествено домашно вино, реколта 2014, бяха обявени днес в архитектурния  музей, където бе направена възстановка на обичая „Зарязване на лозата“. По традиция лозата в „Старият Добрич” бе зарязана от заместник-кмета Иван Колев, който нарече „Колкото пъпки по лозите, толкова бъчви в мазите“ и пожела здраве и берекет.

Той връчи на победителите в конкуса за най-добро домашно вино - Петър Недялков, Веселин Василев и Петър Иванов, грамоти и предметни награди.

Петър е едва 17-годишен. Сподели, че „хубавото вино се прави с любов”. Научил майсторлъка от дядо си и баща си. Участвал в конкурса с бял мускат, произведен от грозде, отгледано в лозята на село Смолница.

В празника участваха професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов и Клубове на пенсионера.