Спасиха 5-годишно дете с уникална операция в „Пирогов”

Животът

15-02-2015, 13:36

Снимка:

medetel.lu

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Момиченцето имало малформация на гръдния кош

Уникална операция в „Пирогов” спаси живота на 5-годишно момиченце с малформация на гръдния кош. Това обяви на брифинг в лечебното заведение доктор Атанас Кацаров, който е извършил операцията, предаде Дарик.

По думите на доктора малката Мария се родила с 3 слепени и недоразвити ребра и така сърцето на малкото момиче оставало незащитено.

Операцията е уникална не само за нашата страна, но и за Европа, защото благодарение на поставянето на 2 платки момиченцето може да води нормален живот. Имплантите помагат и за изправянето на гръбначния стълб на детето, който е бил изкривен вследствие на слепените ребра, обясни още доктор Атанас Кацаров.

По думите на д-р Атанас Кацаров, операцията, която у нас струва 12 000 лева, в чужбина би струвала над 20 000 евро.

„Малката Мария има проблем с гръдния кош. Човек има 24 ребра. При нея в лявата половина на гръдния кош три от ребрата са слепени. А при останалите липсват техните краища, които са към гръдната кост. Вижда се при преглед как сърцето пулсира под дефекта. При операцията разделихме слепените ребра и понеже опасността от връщане обратно на същото състояние е голямо, те бяха фиксирани с импланти, които задържат ребрата на необходимото разстояние, така че да не се слепват отново и да изправят съществуващото изкривяване на гръбначния стълб”, обясни д-р Кацаров.

Майката на Мария – Иванка Христозова, разказа през какво са минали, преди да се насочат към екипа на докторите Атанас Кацаров и Росен Дребов, извършили операцията на детето в „Пирогов”:

„Преди около година открихме, че има проблем. Лекарите, с които тогава правихме консултации, бяха на мнение, че за момента нищо не може да се направи. След репортаж решихме да потърсим д-р Кацаров. Той откри проблема със сраснатите ребра. Сега трябва да пазим сърдечната област, а и тя самата да се научи да се пази”.