По-малко пари за съдебните изпълнители

Най-доброто от печата

16-02-2015, 06:00

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Масово сега за задължение от 400 лв. длъжникът трябва да плаща такса от 4000 лв.

Намаляване на таксите, които гражданите дължат на частните съдебни изпълнители, предлагат червени депутати със законови промени, пише "24 часа". Те бяха приети на първо четене от правната комисия в края на седмицата. Както и внесени от БСП промени в ГПК по същата тема.

“Масовият случай сега е за задължение от 400 лв. длъжникът да плаща на съдия - изпълнителя такса от 4000 лв.”, каза Мая Манолова. Затова червените юристи разписват, че сборът на всички такси по изпълнението не може да надвишава размера на задължението.

Манолова обясни, че с промените се помага на хиляди граждани да не стават жертва на големите правомощия на частните съдебни изпълнители. С предлаганите от БСП промени се предлага да има обжалваемост на оценките на недвижимите имоти, които се продават от частни съдебни изпълнители. В момента те спекулират и продават имотите много под пазарната им цена, като така ощетяват гражданите, коментира Манолова.

Да бъдат ограничени правомощията на банките по бърз ред да се снабдяват с изпълнителен лист без съдебно производство, предлагат още от БСП. Те разписват, че длъжникът ще решава дали иска съдебен процес, или е съгласен с искането на банката. Манолова изброи седем казуса на български семейства, пострадали от тази бърза процедура и банките са поискали от тях пари, които не дължат.

Червените предлагат да се промени несеквестируемият доход. В момента сумата, която не подлежи на съдебно изпълнение, е вързана с минималната работна заплата от 2008 г. - т.е. 220 лв. БСП иска тя да расте заедно с ръста на МРЗ.