22-годишният Омар Абдел Хамид ал Хусейн е нападателят в Копенхаген

Свят

16-02-2015, 08:34

Снимка:

ekstrabladet.dk

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Младежът бе убит вчера при зазоряване от полицаи

Предполагаемият извършител на нападенията в Копенхаген е 22-годишен мъж, роден и израсъл в Дания, съобщи телевизия ТВ2, цитирана от АФП. Според местни и чуждестранни медии името му е Омар Абдел Хамид ал Хусейн. След като е бил убит, у него са били намерени два пистолета. При обиска на жилището му е било открито автоматично оръжие, което вероятно е било използвано при първото нападение в датската столица – кафене „Крудтенден".

Датското издание „Екстра бладет" (Ekstra Bladet) пише, че Хусейн е излязъл от затвора само преди две седмици, където е излежал присъда за извършване на насилие. ТВ2, цитирана от БТА съобщава, че през ноември 2013 г. Хусейн е пробол с нож посред бял ден произволно избран пътник в градския транспорт. Тогава е снимката му е обиколила медиите, след като е бил обявен за издирване.

Властите съобщиха само, че младежът, убит преди зазоряване в неделя сутринта от полицаи, срещу които откри огън, бил известен на службите за връзки с престъпни банди.
Според следователите той е действал сам и разследването не сочи да е бил повлиян от ислямска идеология.

По-рано датската полиция съобщи, че е установила самоличността на предполагаемия извършител, но засега не посочи името му.

Началникът на полицията в датската столица Торкилд Фогде съобщи, че е намерено оръжие, което се смята, че е било използвано при първата стрелба срещу мястото, където се провеждала беседа за свободата на словото.

Началникът на службите за сигурност (PET) Йенс Мадсен изтъкна, че мъжът е бил известен на службите, но няма конкретни данни да е пътувал в Сирия или Ирак.

Смята се, че човекът, убит от полицията след двете нападения в Копенхаген, е искал да имитира атентатите в Париж през януари, съобщиха източници от следствието.

ТВ2 съобщи още за мащабна полицейска операция в киберкафене близо до мястото, където беше убит нападателят, и за най-малко двама задържани. Късно следобед полицаите още разпитвали посетители на кафенето.

Полицията съобщи пред журналисти, че претърсва жилища в квартала. Датският министър-председател Хеле Торнинг-Шмит заяви, че Дания е жертва на терор, че не е ясно какви са били мотивите за действие на нападателя, но има сили, които искат да наранят Дания, да посегнат на свободата на словото, предаде АП.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"