Настаняват принудително в лудница „убиеца от болницата”

Крими

16-02-2015, 09:21

Снимка:

facebook

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Съдът смята, че Димитър Балабанов е опасен за себе си и околните

Районният съд в Генерал Тошево реши принудително да бъде настанен в психиатрична клиника в Ловеч 19-годишният Димитър Балабанов, който миналата година през август уби баща си и рани тежко майка си. Такова е било предложението на прокуратурата, като съдът го е приел. Решението на магистратите може да бъде обжалвано или протестирано, съобщиха от съда.

Както Добрич Утре писа първи, трагичният инцидент се разигра в добричката болница през миналото лято. Димитър е бил отведен в спешното отделение в тежко състояние със съмнение за употреба на стимуланти. От там го пращат за приемане в Първо вътрешно отделение на болницата, където се разиграва трагедията. Димитър напада майка си, на помощ на която се притичва бащата му Недко Балабанов, докато дежурния лекар отишъл да повика охраната. Притеклият се на помощ охранител намерил бащата повален на земята, а синът му го удрял с крак по главата. От ударите бащата почина, а майката,  успя да се стабилизира и след лечение бе изписана от болницата. На младежа бе наложена най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража.

От ареста стана ясно, че по време на мярката той е буйствал и в ареста. Затова бе преместен в специализирано лечебно заведение в Ловеч.

 Междувременно делото срещу него е прекратено, тъй като направените съдебни експертизи по време на досъдебното производство са доказали, че Димитър е бил невменяем по време на извършване на престъплението. Заради оценката, че той е опасен за себе си и близките си съдът му налага най-тежката принудителна медицинска мярка - принудително лекуване в специална психиатрична болница.

След изтичане на шест месеца от настаняването за принудително лечение, съдът се произнася служебно за продължаване, заменяване или прекратяване на принудителните медицински мерки, поясняват от съда.