Данъчните ощетяват тютюнопроизводителите в Силистренско

За разлика от Кърджали тук облагат националните доплащания

Близо два часа продължиха разговорите на среща между областния управител на Силистра Стоян Бонев, народния представител Алтимир Адамов, член на Комисията по земеделие в Народното събрание и представители на Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010 с председател Цветан Филев, съобщиха от областната администрация.

В срещата активно се включиха както организаторите, така и близо 20-те участници, сред които и кметове на големи населени места от област Силистра, където над 2 000 производители отглеждат тютюн от сортовете каба кулак и бърлей. В сряда със съдействието на областния управител е предвидена среща с представителството на НАП в Силистра, което е на подчинение на регионалната структура във Варна. На нея ще бъдат обсъдени повдигнати проблеми във връзка с настояването пред някои производители да променят подадените от тях данъчни декларации през последните 2-3 години, за да декларират получените суми от националните доплащания.

„Според решение на МС тези средства са необлагаеми, но в области като Силистра, Шумен, Хасково и др. то не се изпълнява, за разлика от Благоевград и Кърджали, където няма такъв проблем”, заяви председателят на асоциацията Цветан Филев. Темата ще бъде засегната на предстоящия Консултативен съвет, а вероятно и на следващо заседание на комисията по земеделие в парламента. „Каня г-н Филев да участва в заседанието, където ще предложа да му бъде дадена думата, за да представи проблемите”,  обяви народният представител г-н Адамов.

По време на срещата бяха обсъдени и евентуалните промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, каквито вече са предложени в различни варианти в Народното събрание. Във връзка с тях производителите също имат мнение, с което държат да запознаят законотворците.