България не е изправена пред пряка военна заплаха

С координационния център на НАТО ще се повиши степента на сигурност, според ген. Кирчо Киров

България не е изправена пред пряка военна заплаха. Това каза за „Фокус” ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2003 – 2012 г.
Ген. Киров посочи, че по темата с изграждането на координационен център на НАТО у нас се създава паразитен шум.

„Доколкото е видно от публикации и от изявления на политици и на военни специалисти, очевидно става дума за структура, която ще има координационни и съгласувателни функции и на чието подчинение практически няма да има войскови формирования. Това е нещо нормално, естествено и не бива около него да се създава излишно паразитен шум, на какъвто в последните дни”, поясни ген. Кирчо Киров.

Според него България трябва да изпълнява достойно своите функции на член на НАТО, преди всичко и главно с оглед на своите национални интереси.

По думите на ген. Киров с изграждането на координационен център на НАТО у нас ще се повиши степента на сигурност, тъй като тя е обвързана с възможността за по-добра координация с Българската армия и по-добра координация с партньорите при осъществяване на различни форми на учение, на различни форми на взаимодействие.

На въпрос изправена ли е България пред война, ген. Киров заяви: „Не, не бих дал такава оценка. Не бих дал и такава прогноза, че България е или ще бъде изправена пред война. Намирам всичко това за нещо нормално и естествено в битността на България като члена на НАТО”.

По отношение на възможността България да се превърне в цел на руското командване след изграждането на този център, ген. Киров заяви, че твърде много се спекулира на тази тема.

„България, както и всяка страна-членка на НАТО, именно със своето участие в блока по някакъв начин или нейните военни ефективи са цел в конкретния случай на руското командване, но не мисля, че светът като цяло и в частност нашата страна сме изправени пред военна заплаха. Съществуват различни военни заплахи, но не считам, че България е изправена пред пряка военна заплаха”, добави ген. Кирчо Киров.